E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24534
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ja pārsniegts pieļaujamais trokšņa līmenis

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. oktobrī, 2021
Alfrēds

Labdien! Dzīvokli īrēju jau 2 gadus, papildus ēkai ir slēgts iekšpagalms. Vienai kaimiņu mājsaimniecībai ir divi bērni (5–7 gadi abiem). Māte viņus laiž pagalmā spēlēties: vienīgie bērni šajā ēkā. Bērni ir ļoti neaudzināti un uzvedas ļoti skaļi, bļauj, mētā mantas pa pagalmu un apzināti trokšņo. Ir veiktas pārrunas ar kaimiņieni, jo, saprotami, viņa neko tādu nepamana. Bija atvainošanās, klusums uz divām nedēļām. Tad viss sākās no jauna. Tika iesaistīti nama īpašnieki, kas sazinājās (ar visu videomateriālu) ar māti, taču šī visu noliedza, teica, ka tie neesot viņas bērni un viņas bērni esot pavisam klusi, un tie esot sveši cilvēki. Atkārtoti pieķēru viņas bērnus, trokšņojot pagalmā, pie reizes arī “noķēru” māti. Protams, tie paši bērni, kas video. Māte ar smaidu uz sejas apgalvo, ka viņas bērni esot klusi un neko neesot izdarījuši. Un ka mēs pārspīlējot, un lai mēs visi nomierināmies, jo tie esot tikai bērni. Zvanot policijai, nācās gaidīt 40 min (saprotami, jo nav jau pasaules gals), un bērni jau devās mājās. Kā rīkoties, ja cilvēks apzināti ignorē jebkādus lūgumus un pats netiek galā ar bērniem?

A
atbild:
09. novembrī, 2021

Pieļaujamo trokšņu līmeni nosaka Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumi Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība”, kuru 2. pielikumā “Vides trokšņa robežlielumi un to novērtēšana” noteikti pieļaujamo trokšņu robežlielumi vidē. Jāsecina, ka ne visos gadījumos neērtības, kuras rodas saistībā ar vides trokšņiem, būs kvalificējamas kā normatīvo aktu pārkāpums. Plašāk par trokšņu rašanos apstākļiem un to ietekmi lasiet LV portāla rakstā “Troksnis traucē naktsmieru? Ko darīt?”.

Jūsu aprakstītajā situācijā apkārtējiem iedzīvotajiem (kaimiņiem) tiek traucētas normālas īpašuma izlietošanas tiesības (tiesības dzīvot labvēlīgā vidē un nebūt pakļautiem paaugstināta trokšņa faktoriem). Iespējams, bērnu vecāki nevar vai nevēlas minēto jautājumu risināt un respektēt arī jūsu tiesības. Šādā situācijā sākotnēji rekomendējam izrunāt situāciju ar bērnu vecākiem: ja pārrunas nelīdz vai līdz tikai īslaicīgi, vērsties ar rakstisku un motivētu iesniegumu pašvaldības policijā un Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas