E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24507
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uzņēmuma likvidācijas procesā ir jānodrošina kreditoru intereses

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. oktobrī, 2021
falimons

Labdien! Vai es varu atgūt iemaksātu avansu par nekustamo īpašumu? Firma, kurai es iemaksāju naudu, 2018. g. likvidēta, neziņojot man.

A
atbild:
28. februārī, 2022

Diemžēl jūsu jautājums nesatur pietiekamu informāciju (par avansa iemaksas pamatu, uzņēmuma saistībām pret jums, likvidācijas pamatu), tādēļ varu sniegt vispārīgu atbildi.

Uzņēmuma (kapitālsabiedrības) darbību var izbeigt šādos gadījumos:

  • ar dalībnieku lēmumu;
  • ar tiesas nolēmumu;
  • uzsākot bankrota procedūru;
  • izbeidzoties statūtos noteiktajam termiņam;
  • sasniedzot statūtos noteiktos mērķus;
  • citos normatīvajos aktos vai statūtos noteiktos gadījumos (skat. Komerclikuma 312. pants).

Lai izbeigtu darbību un veiktu uzņēmuma likvidāciju, ir nepieciešamas veikt tiesību aktos paredzētas procedūras, piemēram, informācijas iesniegšanu Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā, Valsts ieņēmumu dienestā, kā arī oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” tiek ievietots paziņojums par uzņēmuma darbības izbeigšanu un likvidācijas uzsākšanu.

Uzņēmuma likvidācijas procesa ietvaros uzņēmuma likvidators Komerclikumā noteiktajā kārtībā nosūta paziņojumu par uzņēmuma likvidācijas uzsākšanu visiem zināmajiem (saskaņā ar grāmatvedības datiem) uzņēmuma kreditoriem, jo likvidācijas procesa ietvaros nepieciešams nodrošināt visu zināmo kreditoru interešu nodrošināšanu, lai uzņēmumu varētu likvidēt (piemēram, likvidators pārdod uzņēmuma mantu, lai apmierinātu kreditoru prasījumus, bet, ja uzņēmuma manta nav pietiekama, tad nepieciešams uzsākt maksātnespējas procesu). Savukārt kreditoriem noteiktā termiņā ir jāpiesaka savs prasījums pret likvidējamo uzņēmumu, norādot sava prasījuma saturu, pamatu un apmēru, kā arī iesniedzot to pamatojošu dokumentus (skat. Komerclikuma 325. pantu).

Komerclikums arī paredz: ja zināms kreditors nepiesaka savu prasījumu, nepieņem izpildījumu vai saistība vēl nav izpildāma, viņam pienākošās summas tiek deponētas (nodotas glabāšanā) pie zvērināta notāra pēc uzņēmuma juridiskās adreses.

Līdz ar to, ja jūs esat likvidētā uzņēmuma kreditors, tad, lai saņemtu jums pienākošos summu, ir jāvēršas pie zvērināta notāra pēc uzņēmuma juridiskās adreses (zvērinātu notāru kontaktinformāciju un atrašanās vietas var uzzināt šeit).

Bet, ja pastāv pamats tam, ka jūs esat minētā uzņēmuma kreditors un uzņēmums ir likvidēts neizpildot vai nenodrošinot jūsu prasījumu, tad aicinu jūs konsultēties ar juristu vai zvērinātu advokātu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas