E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24489
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā rēķina ar nākamā bērna dzimšanu saistītos pabalstus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2021
Līga

Labdien! Šobrīd esmu sava pirmā bērna kopšanas atvaļinājumā. Bet esmu jau otrā bērniņa gaidībās. Mans pirmais bērnu kopšanas atvaļinājums beidzas februārī, līdz ar to es atgriežos darbā, bet, tā kā otrs bērniņš dzims jau maijā, vēlos saprast, kā un no kuriem mēnešiem tiks aprēķināts bērnu kopšanas pabalsts? No iepriekšējiem 12 mēnešiem līdz dekrētam, kad biju stāvoklī ar pirmo bērnu un vai pēdējos divus mēnešus neņems vērā vai arī aprēķinās no tiem mēnešiem, kad atgriezīšos darbā? Vai arī ņems šos divus mēnešus, kad būšu darbā, jo divi mēneši pirms otrā bērna vairs netiks skaitīti? Plus iepriekšējie mēneši pirms pirmā bērna dekrēta?

A
atbild:
27. oktobrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās apdrošināšanas pabalstu aprēķinam nosaka vidējo iemaksu algu (bruto alga, no kuras veic sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas).

Maternitātes pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums.

Piemēram, ja grūtniecības atvaļinājums sāksies 2022. gada martā (tiks izsniegta darbnespējas lapa B), tad vidējās iemaksu algas aprēķina periods būs no 2021. gada janvāra līdz 2021. gada decembrim. Periodā neiekļauj 3 mēnešus – to, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (izsniegta B lapa), un divus iepriekšējos.

Ja visu šo 12 mēnešu periodā būsiet atradusies grūtniecības, dzemdību, vēlāk bērna kopšanas atvaļinājumā un iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nav bijuši, tad vidējo iemaksu algu aprēķinās par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem pirms grūtniecības, dzemdību, bērna kopšanas atvaļinājuma. Maternitātes pabalstu aprēķina no tiem algotā darbā gūtajiem ienākumiem, kurus esat guvusi, strādājot pirms iepriekšējā bērniņa gaidīšanas.

Arī vecāku pabalsta apmēra noteikšanai vidējo iemaksu algu aprēķina līdzīgi – par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura vecāku pabalsts tiek piešķirts. Ja noteiktajā 12 kalendāra mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā iemaksu alga, ietilps darba algas periods, tad šie ienākumi tiks ņemti vērā vecāku pabalsta aprēķinam. Bet no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Ja sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Vispirms vecāku pabalstu aprēķinās no jauna, salīdzinās ar to, kāds bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu. Piešķirs apmēra ziņā lielāko.

Lai iegūtu detalizētāku informāciju savā konkrētajā situācijā, jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas