E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24477
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai var saņemt vecāku pabalstus, ja gūst ienākumus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2021
Agnese

Labdien! Sakiet, vai jaunā māmiņa var uzsākt savu uzņēmējdarbību, nezaudējot valsts pabalstus? Vēlos pārdot savus rokdarbus, bet nav saprotams, kāda uzņēmējdarbības forma būtu jāatver, ja apgrozījums varētu būt 100—300 eiro mēnesī.

A
atbild:
27. oktobrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Regulāri gūstot ienākumus, ir jāreģistrē saimnieciskā darbība. Informācija par reģistrēšanos un nodokļu režīmiem saimnieciskās darbības veicējiem ir Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē: https://www.vid.gov.lv/lv/saimnieciskas-darbibas-veiceji.

Ne visus pabalstus to saņemšanas laikā ietekmē citu sociālās apdrošināšanas iemaksām pakļauto ienākumu gūšana. Ierobežojumi ir sociālās apdrošināšanas maksājumiem – maternitātes pabalstam un vecāku pabalstam –, jo sociāli apdrošinātajiem tos piešķir kā atvietojumu darba ienākumiem uz laiku, kad cilvēks nevar strādāt, zaudējot darba ienākumus.

Kā pašnodarbinātai personai tiesības uz maternitātes pabalstu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā būs, ja no saimnieciskās darbības gūsiet ienākumus, kuri nesasniedz minimālo algu, t. i., līdz 500 eiro  mēnesī un no kuriem valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) ir jāveic 10% apmērā tikai pensiju apdrošināšanai.

Ja mēneša ienākumi kā pašnodarbinātai personai no saimnieciskās darbības būs 500 eiro vai lielāki un sociālās apdrošināšanas iemaksas līdz ar to būs jāveic pilnā apmērā (31,07%) visiem tiem apdrošināšanas veidiem, kuriem ir pakļauts pašnodarbinātais, tad tiesību saņemt maternitātes pabalstu nebūs.

Līdzīgi ir ar vecāku pabalstu. Ja bērna kopšanas atvaļinājuma laikā gūsiet pašnodarbinātā ienākumus līdz 500 eiro mēnesī, vecāku pabalstu varēs saņemt pilnā apmērā. Ja ienākumi būs lielāki, tas nozīmē, ka ir pienākums veikt pilno iemaksu likmi visiem apdrošināšanas veidiem, vecāku pabalstu izmaksā tikai 30% apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas