E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24462
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Par bezmantinieka mantu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2021
Helga

Labdien! Mana radiniece jau 60 gadu dzīvo Talsu rajonā, pirmskara četru dzīvokļu ēkā. Kā rakstiski norāda pašvaldība, tad zeme pieder pašvaldībai, bet ēkas īpašnieks nav noskaidrots, zināma tikai persona, kam ēka piederēja 1940. gadā (šī persona mirusi ap 1980. gadu), mantinieki nav pieteikušies. Pašvaldība nekādu interesi par ēku nav izrādījusi. Ēka ir sliktā stāvoklī, logi izpuvuši. Vai mana radiniece drīkst mājā nomainīt logus un par ieguldīto summu iesniegt notāram kreditora pieteikumu mantojuma lietas uzsākšanai? Vai notārs šajā gadījumā varēs izsludināt mantojuma atklāšanos un, ja neviens mantinieks nepieteiksies, atzīt ēku par bezmantinieka mantu? Ja atbildīgās iestādes rīkotu bezmantinieka mantas izsoli, radiniece būtu ieinteresēta to iegādāties. Ja jautājumu nav iespējams šādi atrisināt, kādā citā veidā problēmu varētu risināt?

A
atbild:
02. novembrī, 2021

Civillikuma 416. panta pirmā daļa nosaka –, ja pēc mantojuma atstājēja nāves viņam nav palikuši mantinieki vai šie mantinieki pēc publikācijas par mantojuma atklāšanos nav ieradušies vai nav pierādījuši savas mantojuma tiesības, tad manta piekrīt valstij. Notariāta likums un uz šī likuma pamata izdotie Ministru kabineta noteikumi Nr. 618 “Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu” regulē procedūras, kā bezmantinieka mantu atzīt par piekritīgu valstij.

Savukārt par parādiem valsts atbild tikai ar to mantu, kuru viņa tādā kārtā patiesi iegūst. Valsts atzīst parādus, kuri ir nodrošināti ar hipotēku vai komercķīlu, kā arī tos parādus, kuri pieteikti kā kreditoru pretenzijas mantojuma lietā zvērinātam notāram uzaicinājumā (sludinājums par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā un ietverti publiskā aktā vai saistībā, kas atzīta ar spēkā stājušos tiesas lēmumu (Civillikuma 416. panta otrā daļa).

Jūsu minētajā situācijas aprakstā nav norādīts, uz kāda pamata (piemēram, īres līguma) Jūsu radiniece dzīvo konkrētajā īpašumā, kurš veic konkrētā nekustamā īpašuma apsaimniekošanu, maksā nekustamā īpašuma nodokli (vai īpašumam ir parādi). Minētie apstākļi ir nozīmīgi, lai risinātu jautājumu par mantojuma lietas ierosināšanu, kā arī Jūsu radinieces tiesībām uz dzīvokļa uzlabojumu veikšanu (piemēram, būtu vērtējams, vai logu nomaiņa būtu atzīstama par nepieciešamiem izdevumiem Civillikuma 865. panta izpratnē, lai viņu atzītu par ieinteresēto personu).

Ņemot vērā iepriekš minēto, ja konkrētā nekustamā īpašuma īpašnieks (mantinieks) nav zināms (par maksu to ir iespējams noskaidrot zemesgrāmatā vai Valsts zemes dienesta datu un e-pakalpojumu portālā www.kadastrs.lv), tad iesaku Jūsu radiniecei ar visu būtisko informāciju un dokmentiem vērsties pie zvērināta notāra, lai izvērtētu iespēju lemt par mantojuma lietas uzsākšanu, vai vērsties attiecīgajā pašvaldībā (piemēram, pašvaldība kā nekustamā īpašuma nodokļu iekasētājs var kļūt par ieinteresēto personu, kas var uzsākt mantojuma lietu).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas