E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24461
Lasīšanai: 4 minūtes

Ar izteikto piezīmi vai rājienu darbinieks jāiepazīstina rakstveidā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2021
M

Labdien! Darba devējs pēc Darba likuma 90. panta izteicis rājienu. Nevaru atrast likuma pantu, kas noteic, ka man kā darbiniekam būtu tiesības saņemt savu eksemplāru. Saprotu, ka rājiens automātiski tiek dzēsts gada laikā, pārsūdzēt var viena mēneša laikā. Pareizi? Vēl esmu 3. grupas invalīds, un, iespējams, nāksies palikt bez darba un atvaļinās pēc Darba likuma 101. panta. Saprotu, ka tad saņemu visas kompensācijas Darba likuma kārtībā. Un tādā gadījumā bezdarbnieka pabalstu nesaņemu. Ja aizeju pati pēc Darba likuma 100. panta, tad kompensācijas es nesaņemu. Vai esmu šo sapratusi pareizi?

A
atbild:
21. oktobrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devējam ir pienākums izsniegt darbiniekam rakstveida rīkojumu, ar kuru darbiniekam ir izteikta piezīme vai rājiens, tas ir noteikts Darba likuma 90. panta trešajā daļā. Šāds noteikums likumā ir ietverts, lai darbinieks varētu nepieciešamības gadījumā disciplinārsodu apstrīdēt tiesā. Ja gada laikā no piezīmes vai rājiena izteikšanas dienas darbiniekam nav izteikta jauna piezīme vai rājiens, tad viņš uzskatāms par disciplināri nesodītu.

Ja darba līgumu uzsaka pats darbinieks (Darba likuma 100. panta pirmā daļa), tad, darba attiecības izbeidzot, viņam tiek izmaksāta darba samaksa par pēdējo nostrādāto posmu un neizmantotā atvaļinājuma kompensācija par visiem neizmantotā atvaļinājuma periodiem. Atlaišanas pabalsts šādā situācijā netiek izmaksāts.

Ja darba attiecības tiek izbeigtas ar darba devēja uzteikumu (Darba likuma 101. panta pirmā daļa), tad atlaišanas pabalsta izmaksa ir atkarīga no uzteikuma pamatojuma – tā, kāds konkrēti Darba likuma 101. panta pirmās daļas apakšpunkts būs tajā norādīts. Darba likuma 112. pants, kas regulē atlaišanas pabalsta izmaksu, noteic, ka 101. panta pirmās daļas 6., 7., 8., 9., 10. vai 11. punktā noteiktajos gadījumos darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu šādā apmērā:

  • viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus;
  • divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts piecus līdz 10 gadus;
  • triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10 līdz 20 gadus;
  • četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadus.

Bezdarbnieka statusu piešķir tad, ja cilvēks nav nodarbināts. Kad būs pārtrauktas darba attiecības, jums ir jāreģistrējas Nodarbinātības valsts aģentūrā.

Bezdarbnieka pabalstu var prasīt tad, kad ir iegūts bezdarbnieka statuss. Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu nosaka un pabalstu piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz konkrēta cilvēka sociālās apdrošināšanas datiem, ja par viņu ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas. Tāpēc, lai noskaidrotu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, tam var izmantot arī e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas