E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24445
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Kādas summas izmaksājamas, ja darba devējs uzteicis darbu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2021
Ramona

Šodien 12.10.21. darba devējs paziņoja, ka tie, kuriem nebūs Covid-19 sertifikāta, no 17.11.21. tiks atstādināti no darba un pēc tam atlaisti, neskatoties uz to, ka ģimenes asistenti var strādāt attālināti. Šobrīd jau strādājam 50–70% attālināti un 50–30% klātienē. Mēs atteicāmies vakcinēties. 12 gadus nepārtraukti strādāju sociālajā jomā dažādos amatos vai divās vietās vienlaikus. Ļoti mīlu savu darbu, ir augstākā izglītība. Pēdējos 3 gadus atvaļinājumu ņemu tikai 2 nedēļas. Palika neizmantots atvaļinājums: 6 nedēļas. Vai darba devējs izmaksās kompensāciju? Pēc kāda panta darba devējs atlaidīs no darba? Vai šajā gadījumā pienākas atlaišanas pabalsts? Paldies!

A
atbild:
21. oktobrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja darba attiecības tiek izbeigtas, darba devējam ir jāizmaksā neizmantotā atvaļinājuma kompensācija par visiem periodiem, kad atvaļinājums nav ticis izmantots. Šādu pienākumu darba devējam uzliek Darba likuma 149. panta piektā daļa. Tāpat darba attiecību pēdējā dienā ir saņemama darba samaksa par pēdējo nostrādāto posmu un galīgais aprēķins. Darba līguma uzteikuma saturs, tostarp tiesiskais pamatojums, ir darba devēja kompetence.  Darba devējam ir tiesības uzteikt darba līgumu Darba likuma 101. pantā uzskaitītajos gadījumos. Savukārt atlaišanas pabalsta izmaksa ir tieši saistīta ar uzteikumā norādīto tiesisko pamatojumu. Proti, kāds Darba likuma pants, punkts, apakšpunkts tiks norādīts kā pamatojums darba devēja uzteikumam.

Darba likuma 112. pants, kas nosaka atlaišanas pabalsta izmaksu, paredz: uzteicot darba līgumu šā likuma 101. panta pirmās daļas 6., 7., 8., 9., 10. vai 11. punktā noteiktajos gadījumos, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu šādā apmērā:

  • viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus;
  • divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 5– 10 gadus;
  • triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10–20 gadus;
  • četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadus.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas