E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24442
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Tiesības uz pabalstu tuvinieka nāves gadījumā BKA laikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2021
Viktorija

Labdien! Vai bērna kopšanas atvaļinājuma laikā es drīkstu saņemt bēru pabalstu no sava darba devēja? Kas nepieciešams no manas puses, lai saņemtu bēru pabalstu? Un vai tas neietekmēs vecāku pabalstu? Paldies!

A
atbild:
20. oktobrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājums neliedz tiesības vērsties pie darba devēja situācijā, ja ir miris kāds no tuviem ģimenes locekļiem, lūdzot izmaksāt pabalstu.

Ja strādājat valsts vai pašvaldības iestādē, pabalsta piešķiršanu sakarā ar ģimenes locekļa (laulātā, bērna, vecāku, vecvecāku, adoptētāja vai adoptētā, brāļa vai māsas) vai apgādājamā nāvi nosaka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 20. pants, paredzot izmaksāt ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 565 “Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām” 36. pants paredz: “Lai amatpersona (darbinieks) saņemtu pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa (laulātais, bērni, vecāki, vecvecāki, adoptētāji un adoptētie, brāļi un māsas) vai apgādājamā nāvi, tā gada laikā pēc ģimenes locekļa vai apgādājamā nāves iesniedz attiecīgās institūcijas vadītājam vai viņa pilnvarotai amatpersonai iesniegumu par pabalsta piešķiršanu. Amatpersona (darbinieks) ir tiesīga iesniegt miršanas apliecības kopiju, kā arī radniecību, laulību vai apgādību apliecinoša dokumenta kopiju, uzrādot oriģinālu. Prasība iesniegt dokumentu kopijas un uzrādīt to oriģinālus nav attiecināma, ja dokumenti tiek iesniegti saskaņā ar normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu apriti.”

Ja strādājat privātā struktūrā, pabalsta izmaksas iespējas un iesniedzamo dokumentu kārtību un apmēru nosaka iekšējie normatīvie akti.

Darbiniekam piešķirtie pabalsti nav darbinieka ienākumi (darba samaksa), tādēļ to izmaksa neietekmē valsts sociālo pabalstu saņemšanu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas