E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24391
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Atpūtas laika noteikšanas principi summētā darba laika uzskaites gadījumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. oktobrī, 2021
Atis

Labdien! Strādāju maiņu darbā (summētais darba laiks: 12 st. no 8.00 līdz 20.00 un 20.00 līdz 8.00). Darba specifikas dēļ nav iespējams nodrošināt pilnvērtīgus pārtraukumus, un maiņā tiek ieskaitītas un apmaksātas visas 12 stundas, ko pavadu darbavietā. Darbinieku trūkst, un grafiks izskatās šādi: 26.09., 27.09., 28.09. – dienas maiņas, 29.09. – nakts maiņa, 30.09. – brīvdiena (izgulēties pēc nakts maiņas), 01.10., 02.10., 03.10., 04.10. – dienas maiņas. T. i., no deviņām kalendārajām dienām man bija jāstrādā astoņas. DL 140. p. noteikts, ka “summētā darba laika ietvaros jebkurā gadījumā aizliegts nodarbināt darbinieku ilgāk par .. 56 stundām nedēļā”.
Vai, piemērojot minēto DL normu, vērā ņemama kalendārā nedēļa (tad bilde nebūs tik briesmīga, jo pirms un pēc šī perioda man bija pa 3 brīvām dienām) vai jebkuras 7 kalendārās dienas (tad man 7 dienu laikā bija 72 darba stundas)?

A
atbild:
09. novembrī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Pamatojoties uz Darba likuma 140. panta pirmo daļu, ja darba rakstura dēļ nav iespējams ievērot attiecīgajam darbiniekam noteikto normālo dienas vai nedēļas darba laika ilgumu, darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem var noteikt summēto darba laiku, lai darba laiks pārskata periodā nepārsniegtu attiecīgajam darbiniekam noteikto normālo darba laiku. Saskaņā ar Darba likuma 140. panta ceturto daļu summētā darba laika ietvaros jebkurā gadījumā aizliegts nodarbināt darbinieku ilgāk par 24 stundām pēc kārtas un 56 stundām nedēļā, tas ir, kalendārās nedēļas ietvaros. Atpūtas laiku darbiniekam piešķir nekavējoties pēc darba veikšanas. 

Vienlaikus saskaņā ar Darba likuma 140. panta sesto daļu, ja ir noteikts summētais darba laiks, darba devējam jānodrošina, ka pārskata periodā diennakts atpūtas laiks nav īsāks par vidēji 12 stundām diennaktī un nedēļas atpūtas laiks nav īsāks par vidēji 35 stundām nedēļā, ieskaitot diennakts atpūtas laiku.

Šie vidējie atpūtas laiki ir nosakāmi pārskata perioda beigās, summējot darbinieka atpūtas laika ilgumu un izdalot to ar attiecīgi diennakšu vai nedēļu skaitu pārskata periodā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas