E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24351
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai uz servitūta ceļa drīkst bērt būvgružus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. septembrī, 2021
Pēteris

Labdien! Caur manu īpašumu (kalpojošo) iet ceļa servitūts uz tālāko (valdošo) īpašumu. Ceļš ir diezgan sliktā stāvoklī, bet (valdošo) īpašumu īpašnieks, lai citi pa to nebrauktu tik daudz, laikam uzlicis bomi pāri ceļam manā īpašumā (pašā ceļa sākumā), bet ne savā vai pie sava (valdošā) īpašuma. Vai drīkst likt bomi manā (kalpojošā) īpašumā, neskaņojot ar mani? Un, ja (valdošā) īpašuma īpašnieks vēlas bērt uz ceļa būvgružus, lai ceļš būtu labāks, vai tas arī jāsaskaņo ar (kalpojošā) īpašuma īpašnieku (mani)? Paldies!

A
atbild:
01. oktobrī, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Katram, kam pieder servitūta tiesība, jāizlieto tā taisnprātīgi, iespējami saudzējot cita īpašuma tiesību. Atbilstoši Civillikuma 1151. panta regulējumam ceļš ir jāuztur servitūta lietotājam. Līdz ar to lietotājam ir pienākums uzturēt ceļu kārtībā. Ja viņš to nedara, tad zemes īpašnieks var celt pret servitūta izlietotāju prasību tiesā.

Kas attiecas uz bomja nolikšanu pašā servitūta ceļa sākumā, tas, šķiet, ir darīts ar domu, lai pa to nebrauktu trešās personas. Ceļa servitūts nav publiskas lietošanas ceļš, bet gan tiek nodibināts par labu konkrētam zemesgabalam, tādēļ trešo personu tiesības izmantot šo servitūtu var tikt ierobežotas.

Bomja nolikšana būtu jāsaskaņo ar zemes īpašnieku.

Celtniecības būvgružiem ir speciāli konteineri, kur tie ir jāievieto, lai atkritumu apsaimniekošanas kompānijas tos izvestu, tos nedrīkst bērt uz ceļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas