E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24339
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Parakstot prasības pieteikumu, būtisks ir pilnvarojuma apjoms

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. septembrī, 2021
Jeļena

Labdien! Ir aizdomas, ka tiesā iesniegts prasības pieteikums par laulības šķiršanu ar viltotu prasītāja parakstu (visticamāk, to iesniedza pilnvarotā persona), bet prasītājs apstiprina, ka tas ir viņa paraksts. Kā to var pārbaudīt, un cik tas maksā? Ja tiks pierādīts, ka tas nav prasītāja paraksts, vai to anulēs?

A
atbild:
18. oktobrī, 2021
Olga Lauva
juriste

Pilnvara dod pilnvarniekam tiesības stāties tiesiskajās attiecībās ar trešajām personām un darboties kā pilnvarotāja vietniekam. Pastāv iespējas izveidot ģenerālpilnvaru, speciālpilnvaru un universālpilnvaru. Kuru pilnvaru izvēlēties, atkarīgs no tā, kāda apmēra tiesības tiek dotas. Tāpēc šajā jautājumā būtiski ir noskaidrot, kāds ir bijis pilnvarnieka pilnvarojuma apjoms.

Par personas paraksta īstumu un rokraksta ekspertīzi var noskaidrot, vēršoties Valsts tiesu ekspertīžu birojā, kur rokraksta un paraksta izpēte tiek veikta saskaņā ar izpētes metodi, un sagatavotais biroja atzinums noder kā pierādījums iesniegšanai, piemēram, tiesā. Publiskie maksas pakalpojumi ekspertīzei ir pieejami šeit.

Ja tiesa, piemēram, atzīs, ka pilnvarniekam nav bijis šādu tiesību parakstīt prasības pieteikumu, pamatojoties uz Civilprocesa likuma 219. panta pirmās daļas 3. punktu, tiesai ir pienākums atstāt prasību bez izskatīšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas