E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24333
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Paternitātes noteikšana, ja nesen ir šķirta laulība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. septembrī, 2021
Ērika

Esmu bijusi laulībā, kura ir šķirta šī gada aprīlī. Ar vīru nedzīvoju kopā kopš 2020. gada septembra. Šī gada februārī iestājās grūtniecība, kura nav no vīra. Bērna tēvs atsakās labprātīgi atzīt bērnu. Dzirdēju, ka, ja grūtniecība iestājas laulības laikā, tad bērna tēvs automātiski skaitās laulātais. Ko man darīt, lai bērna dzimšanas apliecībā kā tēvs netiktu ierakstīts bijušais vīrs? Kur un kā ir jāiesniedz iesniegums par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu pieprasījumu?

A
atbild:
02. novembrī, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Lai bērna dzimšanas apliecībā par tēvu netiktu ierakstīts bijušais vīrs, persona kopā ar bērna bioloģisko tēvu ir tiesīga dzimtsarakstu nodaļā iesniegt paternitātes atzīšanas iesniegumu.

Civillikuma 155. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka paternitātes atzīšana notiek, ja bērna tēvs un māte personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums. Paternitātes atzīšana noformējama ar ierakstu dzimšanas reģistrā.

Savukārt, ja bērna tēvs to labprātīgi atsakās darīt, tad paternitāti var noteikt tiesas ceļā. Ja vienlaikus šī prasība ietver arī prasījumu par uzturlīdzekļu piedziņu, tad nav jāmaksā tiesas izdevumi. Tas ir noteikts Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punktā, proti, no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos atbrīvoti prasītāji prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam vai vecākam, kā arī prasībās par paternitātes noteikšanu, ja prasība celta vienlaikus ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam.

Šādā gadījumā personai tiesā ir jāiesniedz prasības pieteikums par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu. Ņemot vērā, ka bērna tēvs jau šobrīd atsakās atzīt paternitāti, šādu pozīciju viņš, iespējams, nemainīs arī tiesvedības laikā. Tāpēc prasības pieteikumam jābūt motivētam un tam vēlams pievienot arī pierādījumus. Civillikuma 157. panta otrā daļa nosaka, ka, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šādu faktu.

Prasības pret fiziskām personām ceļ tiesā pēc viņu deklarētajām dzīvesvietām. Bet Civilprocesa likumā tāpat ir noteikts, ka prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam vai vecākam, vai paternitātes noteikšanu prasītājs var celt arī pēc savas deklarētās dzīvesvietas (saskaņā ar Civilprocesa likuma 28. panta otro daļu). Šeit ir pieejams tiesu meklētājs. Ievadot tajā pilsētu vai novadu, tiks uzrādītas konkrētajai adresei piekritīgās tiesas kontaktinformācija.

Persona ir tiesīga vērsties pie jebkura ģimenes tiesību jomā praktizējoša jurista vai zvērināta advokāta, lai saņemtu individuālo konsultāciju vai palīdzību prasības pieteikuma sagatavošanā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas