E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24331
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Paternitātes jautājuma atrisināšana, ja vīrs atsakās parakstīt trīspusējo iesniegumu dzimtsarakstu nodaļai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. septembrī, 2021
Katrīna

Sveiki! Šobrīd esmu bērniņa gaidībās, bērniņam jādzimst februārī. Esmu precējusies, taču trīs gadus jau nedzīvojam kopā, un bērniņu gaidu no cita vīrieša. Esošais vīrs nepiekrīt nākt pie notāra rakstīt trīspusējo iesniegumu, lai noliegtu, ka viņš ir gaidāmā bērna tēvs. Iesniedzu tiesā prasību par šķiršanos un paternitātes noliegšanu, tiesa paternitātes noliegšanu atteica, kā arī lika izmantot mediāciju pirms šķiršanās prasījuma pieteikšanas. Vai ir kādi varianti, kā nokārtot, ka gaidāmā bērna tēvs dzimšanas apliecībā tiks ierakstīts uzreiz, piemēram, vai varam divatā uzrakstīt iesniegumu?

A
atbild:
02. novembrī, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Ja bērns piedzimst laulātajam pārim, tad par bērna tēvu tiek atzīts bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums), kas var neatbilst faktiskajai situācijai.

Civillikuma 146. panta otrā daļa nosaka, ka par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306. dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums). Savukārt šā panta piektā daļa nosaka, ka paternitātes pieņēmums nav spēkā, ja paternitāte atzīta šā likuma 155. panta astotajā daļā noteiktajā kārtībā.

Tātad gadījumā, ja vīrs nav bērna bioloģiskais tēvs, var palīdzēt brīvprātīga paternitātes atzīšana. Ja sieviete ir precējusies, tad saskaņā ar Civillikuma 155. panta astoto daļu paternitāti var atzīt arī tad, ja bērna māte, bērna mātes vīrs vai bērna mātes bijušais vīrs un bērna bioloģiskais tēvs personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums.

Ja vīrs labprātīgi nevēlas parakstīt šādu iesniegumu kopā ar sievu un bērna bioloģisko tēvu, tad ir jāvēršas tiesā, strikti ievērojot īpašo noilguma termiņu – divus gadus. Civillikuma 149. panta pirmā daļa nosaka, ka paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Šī panta otrā daļa nosaka, ka tādas pašas tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir bērna mātei.

Civillikuma 150. pants nosaka, ka, ja tiesa apmierina prasību, ar kuru apstrīdēts paternitātes pieņēmums, ieraksts par tēvu dzimšanas reģistrā atzīstams par neesošu no tā izdarīšanas dienas.

Tātad, ja tiesas ceļā tiks apstrīdēts paternitātes pieņēmums un ieraksts par tēvu dzimšanas reģistrā tiks atzīts par neesošu, spriedums stāsies likumīgā spēkā, tad bērna māte ar bērna bioloģisko tēvu varēs doties uz dzimtsarakstu nodaļu un iesniegt Civillikuma 155. panta pirmajā daļā minēto iesniegumu, proti, paternitātes atzīšana notiek, ja bērna tēvs un māte personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums. Paternitātes atzīšana noformējama ar ierakstu dzimšanas reģistrā.

Saskaņā ar Civillikuma 155. panta otro daļu iesniegumu paternitātes atzīšanai var iesniegt, reģistrējot bērna dzimšanu, kā arī pēc tam, kad bērna dzimšana reģistrēta, vai jau pirms bērna dzimšanas. Bet konkrētajā gadījumā, kad ir nepieciešams iesniegums no bērna mātes, viņas vīra un bērna bioloģiska tēva un vīrs atsakās šādu iesniegumu parakstīt, visticamāk, nebūs iespējams jautājumu noregulēt bez tiesas starpniecības.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas