E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24303
Lasīšanai: 4 minūtes
6
6

Pārtraukumi darbā, virsstundu uzskaite un apmaksa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. septembrī, 2021
Sāra

Labdien! Kā rīkoties, ja es strādāju no 9.00 līdz 21.00, darba devēja ļauj iziet pārtraukumā tikai 3 reizes dienā uz ne vairāk kā 10 minūtēm. Augustā esmu nostrādājusi vairāk par 290 stundām, virsstundas apmaksātas netika.
Līgumā ir norādīta minimālā stundas likme, bet tiek izmaksāti procenti no kases.
Esmu lūgusi vadītāju izsniegt algas lapiņu, uz ko saņēmu atbildi: “Es tev vēlāk parādīšu.” Nekas netika parādīts.

A
atbild:
04. oktobrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par to, kā tiek organizēti pārtraukumi darbā

Pārtraukumu organizāciju konkrētajā iestādē darba devējs nosaka iekšējās kārtības noteikumos, ievērojot Darba likuma regulējumu. Tas paredz, ka tiesības uz pārtraukumu darbā ir ikvienam strādājošajam, ja viņa dienas darba laiks ir ilgāks par sešām stundām. Pārtraukums darbiniekam piešķirams ne vēlāk kā pēc četrām stundām no darba sākuma.

Likums neregulē kopējo pārtraukumu ilgumu vienas darba dienas ietvaros, taču noteic, ka tas nevar būt mazāks par 30 minūtēm, ja jāstrādā vismaz 6 stundas. Savukārt vairākās daļās sadalītu pārtraukumu minimālais ilgums ir 15 minūtes.

Vispārēji pārtraukumus darba laikā neieskaita un neapmaksā, taču saskaņā ar Darba likuma 145. panta otro daļu pārtraukumu var ieskaitīt darba laikā, ja tā ir noteikts darba līgumā vai darba koplīgumā.

Citādi ir tajā gadījumā, ja darbinieks veic darbu, kas pakļauts īpašam riskam. Šiem darbiniekiem darba devējs ir tiesīgs piešķirt papildu pārtraukumu, ko ieskaita darba laikā, kā arī šo papildu pārtraukumu apmaksā.

Par virsstundu apmaksu

Uzskaitīt visas darbinieka nostrādātās darba stundas ir darba devēja pienākums.

Virsstundu apmaksu regulē Darba likuma 136. pants, paredzot, ka:

  • virsstundu darbs ir darbs, kuru darbinieks veic virs viņam noteiktā normālā darba laika;
  • darbinieks un darba devējs par to vienojušies rakstveidā;
  • virsstundu darbs nedrīkst pārsniegt vidēji astoņas stundas septiņu dienu periodā, ko aprēķina pārskata periodā, kas nepārsniedz četrus mēnešus;
  • vienlaikus ar vienošanos par virsstundu darbu vai norīkošanu to veikt darbinieks un darba devējs var vienoties, ka darbiniekam piemaksu par virsstundu darbu aizstāj ar apmaksātu atpūtu citā laikā atbilstoši nostrādāto virsstundu skaitam, kā arī par šāda apmaksāta atpūtas laika piešķiršanas kārtību;
  • darbiniekam un darba devējam vienojoties, apmaksāto atpūtu par virsstundu darbu var pievienot ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam.

Saskaņā ar Darba likuma 68. pantu par virsstundu darbu vai darbu svētku dienā nosakāma piemaksa ne mazāk kā 100% apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes.

Tādējādi darba devējs var virsstundu 100% dubultapmaksu aizstāt ar apmaksātu atpūtas dienu.

Nezinot precīzi visu informāciju – darba līguma noteikumus, darba laika uzskaites tabulu ir problemātiski komentēt jūsu aprakstīto situāciju.

Par darba samaksas – algas lapiņas informāciju

Saskaņā ar Darba likuma 71. pantu, izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu (algas lapiņu), kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot.

Ja algas lapiņa netiek izsniegta, pie darba devēja ir jāvēršas rakstveidā, atsaucoties uz iepriekšminēto Darba likuma pantu un lūdzot algas lapiņu izsniegt.

Ja situācija nemainās, jums var ieteikt vērsties Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas