E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24270
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Auto vadīšana tiesību izmantošanas aizlieguma periodā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2021
Mariss

Pamatojoties uz (CSL) 28. panta pirmās daļas 1. punkta a) apakšpunktu, piemērots sods (CSL) 62. panta trešā daļa. Aizlieguma laikā tiek vadīts auto, un vadītājs tiek apturēts dokumentu pārbaudei (CSN noteikumi nav pārkāpti). Policija konstatē, ka vadītājam ir:

  • vadīšanas tiesību iegūšanas/izmantošanas aizliegums uz 3 gadiem;
  • 8 soda punkti;
  • medicīniskā izziņa nav derīga sakarā ar norīkojumu uz pirmstermiņa veselības pārbaudi. 

Pamatojoties uz iepriekš minēto, kāds sods vai soda veidi tiks piemēroti?

A
atbild:
29. oktobrī, 2021

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 51. panta 6. daļas 1. punktu:

(6) Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja:

     1) nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nav noteiktā kārtībā iegūtas vai ir atņemtas); [..] - piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no piecdesmit sešām līdz simt četrpadsmit naudas soda vienībām.

Ceļu satiksmes likuma 30. pants nosaka, ka:

  • Aizliegumu izmantot transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nosaka Valsts policijas darbinieks transportlīdzekļa vadītājam, kurš alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē ir izdarījis noziedzīgu nodarījumu pret ceļu satiksmes drošību, par kuru var saukt pie kriminālatbildības. Šādā gadījumā transportlīdzekļa vadītājam ir aizliegts izmantot transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, un viņa transportlīdzekļa vadītāja apliecība aizturama līdz laikam, kad Valsts policijas amatpersona vai procesa virzītājs krimināllietā pieņem attiecīgu lēmumu.
  • Transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nedrīkst izmantot, ja:

          4) transportlīdzekļa vadītājs nav normatīvajos aktos noteiktajā termiņā veicis kārtējo veselības pārbaudi vai veselības pirmstermiņa pārbaudi — līdz veselības pārbaudei;

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 51. panta 4. daļu par transportlīdzekļa vadīšanu, ja ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, izņemot gadījumu, kad minētais aizliegums piemērots saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 18. pantu, pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros vai par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu ārvalstīs, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam astoņu naudas soda vienību apmērā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas