E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24260
Lasīšanai: 2 minūtes

Kura pienākums ir maksāt par sociālajiem pakalpojumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2021
Natālija

Labdien! Manai kaimiņienei, 1. grupas invalīdei, sakarā ar multiplo sklerozi Jūrmalas pašvaldība prasa apmaksāt sociālās darbinieces (palīdzes) pakalpojumus. Šo prasību pašvaldība pamato ar to, ka piecdesmitgadīgajai sievietei ir meita, kurai būtu jāpalīdz savai mātei. Bet meita dzīvo ārzemēs (Lielbritānijā), darbs viņai ir tikai trīs dienas nedēļā un nav nekādas iespējas finansiāli palīdzēt mātei. Pašvaldība prasa no viņas nodokļu deklarāciju latviešu valodā. Anglijā to ir praktiski neiespējami iztulkot latviski, bet angļu valodā labklājības departaments deklarāciju nepieņem. Vai šajā situācijā pašvaldībai nav pienākuma sniegt sociālā darbinieka pakalpojumus par domes budžeta līdzekļiem?

A
atbild:
29. septembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 8. pants noteic klienta un viņa apgādnieka pienākumu samaksāt par saņemtajiem sociālās aprūpes pakalpojumiem. Ja cilvēks pats vai viņa apgādnieks visu summu nespēj samaksāt, tad pakalpojumu līdzfinansē no pašvaldības budžeta.

Personas apgādnieki, kuriem ir pienākums maksāt par pakalpojumu, ne retāk kā reizi gadā institūcijai, kura pieņem lēmumu par personas apgādniekiem veicamajiem maksājumiem, iesniedz informāciju par saviem ienākumiem.

Valsts valodas likuma 10. panta trešajā daļā ir noteikts, ka dokumentus svešvalodā no personām pieņem, ja tiem pievienots Ministru kabineta noteiktajā kārtībā vai notariāli apliecināts tulkojums valsts valodā.

Atbilstoši  Ministru kabineta 2000. gada 22. augusta noteikumu Nr. 291 “Kārtība, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā” 4. punktam valsts iestādes dokumentu svešvalodā izskata, ja pievienots arī dokumenta tulkojums valsts valodā.

Sociālajā dienestā jānoskaidro, kāds tulkojums nepieciešams iesniedzamajai ienākumu deklarācijai, kas to var iztulkot un parakstīt, tādējādi uzņemoties atbildību par tulkojuma atbilstību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas