E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24253
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai ir tiesības uz maternitātes pabalstu, ja tiek gūti ienākumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2021
Laura

Labdien! Būšu pateicīga, ja varēsiet rast atbildi uz diviem jautājumiem. Pašreiz esmu darba ņēmēja, pilna laika pēdējā kursa studente. Pēc pāris mēnešiem došos dekrēta atvaļinājumā. Vai, atrodoties dekrēta atvaļinājumā, varu doties mācību praksē, un vai šī prakse drīkst būt apmaksāta no prakses devēja puses? Vai, atrodoties dekrēta atvaļinājumā, paralēli varu iegūt pašnodarbinātā statusu un gūt ienākumus? Ja varu, vai šiem ienākumiem ir griesti?

A
atbild:
27. septembrī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

Tiesības uz maternitātes pabalstu (dekrēta atvaļinājumu) ir personai, ja viņa grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai zaudē ienākumus kā pašnodarbinātā. Tātad, ja prakses laikā darba devējs par jums veiks sociālās apdrošināšanas iemaksas, jums nebūs tiesību uz maternitātes pabalstu.

Ja reģistrēsieties kā pašnodarbinātā persona, tiesības uz maternitātes pabalstu jums būs, ja no saimnieciskās darbības gūsiet ienākumus, kuri nesasniedz minimālo algu, t .i., līdz 500 eiro  mēnesī, un no kuriem valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) veiksiet 10% apmērā tikai pensiju apdrošināšanai.

Savukārt, ja mēneša ienākumi kā pašnodarbinātai personai no saimnieciskās darbības būs 500 eiro vai lielāki un sociālās apdrošināšanas iemaksas līdz ar to būs jāveic pilnā apmērā (31,07%) visiem tiem apdrošināšanas veidiem, kuriem ir pakļauts pašnodarbinātais, tad tiesību saņemt maternitātes pabalstu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā nebūs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas