E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24222
Lasīšanai: 3 minūtes

Nodoklis nav jāmaksā, ja pārdotā vienīgā īpašuma vietā iegādājas citu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2021
Tatjana

Labdien! Vai šajā gadījumā būs jāmaksā nodoklis no kapitāla pieauguma? 2015. gada decembrī iegādājāmies zemi un uzcēlām māju, kura pašlaik vēl nav reģistrēta kā jaunbūve un nav nodota ekspluatācijā. Zeme ir reģistrēta uz vīra vārda, un vīram tas nav vienīgais īpašums no 2020. gada. Tā kā piedzima vēl viens bērns, ir nepieciešamība pēc lielākas mājas, tāpēc vēlamies šo pārdot un uzbūvēt jaunu māju, lielāku. Ja vīrs pārreģistrēs īpašumu (pirkšanas un pārdošanas līgums) uz mana vārda (man nav neviena īpašuma), vai man būs jāmaksā nodoklis, ja es nodošu māju ekspluatācijā un pārdošu, bet gūto naudu ieguldīšu līdzvērtīgā īpašumā, proti, nopērkot dzīvokli un sākot būvēt jaunu māju?

A
atbild:
20. septembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodoklis no kapitāla pieauguma nav jāmaksā, ja nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma atsavināšanas no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz vienīgā īpašuma aizstāšanu ar citu – funkcionāli līdzīgu – vienu īpašumu, nevis vairākiem citiem īpašumiem.

Ja no jauna iegulda mazāku summu nekā gūtais ienākums no pārdotā īpašuma, starpība, kas veidojas, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot tā iegādes vērtību un veiktā ieguldījuma summu, ir apliekama ar nodokli kā ienākums no kapitāla pieauguma.

Pirms darījuma ar nekustamo īpašumu, lai noskaidrotu, vai un kādā gadījumā būs piemērojams nodoklis no kapitāla pieauguma, jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas