E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24220
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Ja bērna likumiskais aizbildnis nepiesakās mantojumam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2021
Sigita

Labdien! Situācija: nomiris cilvēks. Aiz viņa paliek nepilngadīgs bērns, kā arī mirušā brāļi un māte. Mirušā brālis (viens no diviem) piesakās izsludinātajam mantojumam. Nepilngadīgā bērna māte, kas saprotams, ir arī bērna likumiskais pārstāvis, nepiesakās. Kāda ir mantošanas kārtībā šādā situācijā? Vai ir tā, ka nepilngadīgais bērns automātiski ir pirmais mantinieks, vai arī konkrētajā gadījumā tiek skatīts, kas piesakās u. tml.? Paldies!

A
atbild:
05. oktobrī, 2021
Signe Laizāne
LV portāls

Ja bērna māte nav mirušā laulātā, tad visu mirušā mantu manto tikai bērns, bet mirušā vecāki un brāļi/māsas neko nemanto kā zemākas šķiras mantinieki (likumiskās mantošanas ceļā). Ja brālis ir uzsācis mantojuma lietu, tad viņam jāinformē notārs, ka ir tuvāks mantinieks: mirušā bērns. Tad notārs sūta bērna mātei (likumiskajam pārstāvim) uzaicinājumu izteikt gribu. Ja brālis šo informāciju ir noklusējis, tad tas ir rupjš pārkāpums, par ko pat draud kriminālatbildība pēc Krimināllikuma 300. panta.

Bērna mātei būtu jāpiesakās mantojumam (vēršoties bāriņtiesā pēc atļaujas). Saskaņā ar likumu vecākam ir jārīkojas bērna interesēs, un, tā nerīkojoties, var iestāties juridiskas sekas vēlāk: mātei var iestāties atbildība par rīcību pretēji bērna interesēm. Pieaugot bērns noteiktos apstākļos var celt mantojuma prasību tiesā.

Ja bērna māte atraida mantojumu vai ignorē notāra nosūtīto uzaicinājumu, tad bērns zaudē mantošanas tiesības un mantojums tiek sadalīts starp pārējiem mantiniekiem. Bērns, sasniedzot pilngadību, tomēr varēs celt prasību tiesā.

Ja ir aizdomas, ka bērna māte rīkojas pretēji bērna interesēm, iesaku steidzami par to informēt bāriņtiesu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas