E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24216
Lasīšanai: 3 minūtes
4
1
4
1

Transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atjaunošana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2021
Vladimirs

Labdien! Dzīvoju un strādāju Vācijā jau 6–7 gadus. 13.03.2021. Vācijā tika atņemtas Latvijas autovadītāja tiesības par braukšanu alkohola reibumā. Kad iepūtu trubiņā, parādīja 2,8 promiles. Tiesības viņi uzreiz atņēma, kā arī noņēma asins analīzes. Pēc laika es saņēmu lēmumu no Vācijas tiesas, ka man ir jāmaksā sods, un atnāca arī analīžu rezultāti – 2,4 promiles. Tur bija rakstīts, ka tiesības tika atņemtas uz vienu gadu. Sodu es, protams, uzreiz samaksāju un gaidīju, kamēr beigsies liegums. Šīgada septembrī saņēmu e-pasta vēstuli no CSDD, ka Vācija ir informējusi Latviju par man atņemtajām tiesībām. Iegāju CSDD profilā, tur stāv aizliegums uz gadu, vēl vajag iziet pirmstermiņa medicīnisko veselības pārbaudi, nokārtot CSDD teorijas un braukšanas eksāmenu. Kāpēc man tas viss jādara Latvijā? Es par savu pārkāpumu tiku aizturēts Vācijā, pēc Vācijas tiesas lēmuma visu apmaksāju. Dokumentos nebija rakstīts, ka tiesības tiek izsūtītas Latviju un man tur viss būs jādara no jauna.

A
atbild:
20. septembrī, 2021

LV portāla redakcija nav kompetenta sniegt jums atbildi par Vācijā piemērojamo tiesību aktu regulējumu (un prasībām) situācijā, kad tajā pastāvīgi uzturas un dzīvo citas valsts pilsoņi un izmanto citā valstī (Latvijā) izdotu autovadītāja apliecību (neveicot šādas apliecības nomaiņu uz attiecīgajā valstī izdoto autovadītāja apliecību).

Tā kā autovadītāja apliecība jums ir izsniegta Latvijā, tad par konkrēto pārkāpumu tiek informētas arī Latvijas Republikas kompetentās institūcijas (tostarp CSDD). Saskaņā ar Latvijas Republikas spēkā esošo normatīvo aktu regulējumu (Ministru kabineta 2010. gada 2. februāra noteikumu Nr. 103 “Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība” 40.2 punkta 2. daļu, ja personai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir bijušas atņemtas uz gadu vai ilgāk vai ja transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, persona nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu vienā no CSDD klientu apkalpošanas centriem, kurā šos eksāmenus pieņem. Ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai AM, A1, A2, A vai B1 kategorija, tad persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu, bet, ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai TRAM vai TROL kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas