E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24213
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Autotransporta izmantošana dienesta vajadzībām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2021
Ina Vevere

Vai pašvaldības policijas priekšniekam ir tiesības turēt dienesta automašīnu savas dzīvesvietas pagalmā (arī “slēpt” daudzdzīvokļu mājas galā, kur nav logu)? Automašīna stāv visas dienas, izņemot gadījumus, kad jāizbrauc personīgās darīšanās, piemēram, uz veikalu.

A
atbild:
20. septembrī, 2021

Saskaņā ar Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 2. panta 1. daļu publiska persona rīkojas ar saviem finanšu līdzekļiem un mantu likumīgi, tas ir, jebkura rīcība ar publiskas personas finanšu līdzekļiem un mantu atbilst ārējos normatīvajos aktos paredzētajiem mērķiem, kā arī normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai. Pašvaldības policijas vai citu amatpersonu pārvietošanās no darbavietas uz mājām (vai atpakaļ uz darba vietu) nav savietojama ar savu dienesta pienākumu izpildi, t. i., šādas darbības neizriet no dienesta pienākumu izpildes pienākuma. Tādējādi šāda rīcība ir pretrunā ar minētās tiesību nomas pienākumu izpildi.

Saskaņā ar minētās tiesību normas 5 2 panta 2. daļu publiskas personas īpašumā, valdījumā vai lietošanā esošais autotransports, tostarp operatīvais transports, izmantojams tikai dienesta, darba, amata pienākumu (turpmāk – darba pienākumi) pildīšanai. Taču jāņem vērā minētā likuma 5.2 panta 4. daļas 4. punkts, kurš noteic, ka amatpersona vai darbinieks tiek nogādāts no darbavietas uz dzīvesvietu vai no dzīvesvietas uz darbavietu, ja objektīvu iemeslu dēļ sabiedriskā transporta pakalpojumus nav iespējams izmantot vai arī tā izmantošana apgrūtina efektīvu darba pienākumu izpildi.

Tādējādi situācijas analīzei nepieciešams saprast arī sabiedriskā transport pieejamību (nokļūšanai uz darbu un no tā).

Saskaņā ar minētā panta 5. daļu, lai nodrošinātu šā panta noteikumu izpildi, publiska persona vai publiskas personas institūcija izdod normatīvo aktu par autotransporta izmantošanas kārtību, nosakot arī to personu loku, kuras atbilstoši šā panta noteikumiem drīkst lietot attiecīgo autotransportu.

Tādējādi, lai objektīvi izprastu radušās situācijas tiesisko pamatojumu, jums ir tiesības vērsties attiecīgajā pašvaldībā ar lūgumu – izsniegt normatīvā akta norakstu, kas pamato attiecīgās pašvaldības policijas transportlīdzekļu izmantošanas kārtību.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas