E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24196
Lasīšanai: 4 minūtes

Kad ir tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2021
Liene

Labdien! Septembrī beigsies otrā bērna kopšanas atvaļinājums un jāatgriežas darbā. Ar vīru plānojam trešo, bet diemžēl tas nav konkrēti pasakāms laiks. Pieļauju, ka apstākļu sakritības dēļ varētu izveidoties vairāki scenāriji. 1. Ja atsāku strādāt un iestājusies grūtniecība, kā tas ietekmēs ar grūtniecību un bērniņa dzimšanu, audzināšanu saistītos pabalstus? 2. Ja nolemju aiziet no darba un grūtniecības laikā līdz dekrēta atvaļinājumam esmu bezdarbniece un saņemu bezdarbnieku pabalstu? Kā tiks aprēķinātas visas izmaksas? 3. Kā aprēķina izmaksas, ja esmu daļēji strādājusi un daļēji bijusi bezalgas atvaļinājumā? Daudz jautājumu un variantu, jo salikušies vairāki faktori saistībā ar darbavietu. Bet vai varat pastāstīt, kā tas viss var ietekmēt ar grūtniecību un bērniņa audzināšanu saistītās izmaksas? Un vai vecāku pabalsta apmērs paliek tāds pats kā ar otro bērniņu? Ja trešais mazulis piedzims līdz otrā bērna triju gadu vecumam? Ka tiek aprēķinātas dekrēta atvaļinājuma izmaksas?

A
atbild:
20. septembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Uz daudzajiem jautājumiem atbildi iespējams sniegt, pamatojoties uz tiesību normām, kas pašreiz ir spēkā. Īstenojoties kādam no “scenārijiem”, vienmēr jāpievērš uzmanība tam, vai kādās likumu normās nav izmaiņu.

  1. Ja atsāksiet strādāt un iestāsies grūtniecība, pabalsti saistībā ar bērna gaidībām un pēc piedzimšanas tiks noteikti tādā pašā veidā kā par iepriekšējiem bērniem. Maternitātes pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu nosaka no darba ņēmējas algas 12 mēnešu periodā, neņemot vērā pēdējos trīs mēnešus. Vecāku pabalstu arī rēķina no vidējās iemaksu algas 12 mēnešu periodu, neskaitot pēdējos trīs mēnešus.
  2. Ja pārtrauksiet darba attiecības un līdz nākamajam grūtniecības atvaļinājumam nestrādāsiet, bet saņemsiet bezdarbnieka pabalstu, jums nebūs tiesību ne uz maternitātes pabalstu, ne uz vecāku pabalstu. Jo bezdarbnieka pabalsta saņēmējs ir apdrošināts tikai pensijai.
  3. Ja atsāksiet strādāt un grūtniecības laikā izmantosiet Darba likumā paredzētās tiesības uz bezalgas atvaļinājumu, saglabāsies darba ņēmējas statuss un tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu. Šādā situācijā, ja 12 mēnešu periodā iekrīt bezalgas atvaļinājums, šim periodam vidējo iemaksu algu aizstāj ar 70% no vidējās iemaksu algas valstī – maternitātes pabalstam un 40% no vidējās iemaksu algas valstī –vecāku pabalstam.

Sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Neatkarīgi no nodarbinātības viens no vecākiem var saņemt:

  • vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu – 421,17 eiro;
  • bērna kopšanas pabalstu līdz bērna pusotram gadam –171 eiro mēnesī;
  • ģimenes valsts pabalstu. Pašreizējais ģimenes valsts pabalsts par pirmo bērnu ģimenē ir 11,38 eiro; par otro bērnu – 22,76 eiro; par trešo bērnu – 34,14 eiro. No nākamā gada tas tiks palielināts.

Informācija par pabalstiem ģimenēm ar bērniem pieejama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā. Individuālā situācijā par pabalstu aprēķinu jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 98 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas