E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24167
Lasīšanai: 3 minūtes

Atgūto naudas līdzekļu pārskaitīšana piedzinējam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2021
Linda

Labdien! Vēlējos uzdot jautājumu par tiesu izpildītāja (ZTI) parāda piedziņu un ieturējumu no darba samaksas. Situācija šāda: augustā es nostrādāju vienu darba nedēļu, atlikušajās nedēļās aizgāju apmaksātā atvaļinājumā. Sanāk, ka augusta sākumā man ieskaitīja gan darba algu par jūliju, gan atvaļinājuma naudu par turpmākajām trijām atvaļinājuma nedēļām. Sapratu, ka nākamajā mēnesī (septembrī), alga man būs knapi par vienu nedēļu, tātad noteikti daudz mazāka par minimālajiem iztikas līdzekļiem mēnesī. Saprotot to, sazinājos ar savu ZTI un jautāju, ko man šādā gadījumā iesākt. Viņa kā variantu ieteica, lūgt man savu darba devēju maksāt pa daļām, nevis visu uzreiz. Tas man ir skaidrs, ka turpmāk būs jādara šādi. Bet par šo situāciju, vaicāju, kādi ir risinājumi. Viņa man palūdza, lai nosūtu algas lapiņu, Tā kā piekļuves man nebija, jo atrados atvaļinājumā, jautāju, vai to var nosūtīt vēlāk. Saņēmu apstiprinošu atbildi. Pa vidu vēl bija pāris sarunas, bet katrā ziņā, viņa lūdza nosūtīt arī algas lapiņu par augusta mēnesi, kuru mums darba vieta nosūta septembra sākumā. Loģiski, ka tās 10 likumā noteiktās dienas ir jau pagājušas (laiks, kamēr ieturētā nauda ir ZTI kontā). ZTI rakstīja, ka domās situācijas risinājumu. Tagad, septembra sākumā, saņemot algas lapiņu par augustu, viņa atzīst, ka viss ir nokavēts. Un vienīgais risinājums, atbildot uz manu jautājumu par to, kā man nomaksāt rēķinus un atstāt naudu dzīvošanai (manā gadījumā alga par augustu ir 52 EUR), ir nemaksāt maksājumus. Vai tiešām, ja ir nokavētas tās desmit dienas, kamēr nauda ir ZTI kontā, nav neviena cita risinājuma, kā šo naudu atgūt uz šo mēnesi?

A
atbild:
24. septembrī, 2021

Tiesu izpildītāju likuma 152. panta trešā daļa nosaka: naudas līdzekļi, kas piedzīti no parādnieka un nododami piedzinējam, pārskaitāmi piedzinējam 10 dienu laikā no dienas, kad tie ieskaitīti zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā, ja nav objektīvu iemeslu, kuru dēļ naudas līdzekļu pārskaitīšana atliekama.

Ja tiesu izpildītājs piedzītos naudas līdzekļus ir pārskaitījis piedzinējam, tad faktiski tos atgūt vairs nav iespējams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas