E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24165
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai rūpes par īpašumu sniedz priekšroku mantojot

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2021
Anastasija

Labdien! Laukos ir viensēta, uz kuras atrodas ēkas un zeme (6 ha). Abi zemes īpašnieki bija brāļi, katram piederēja 1/2. Katra brāļa daļa nebija nodalīta, tātad no visa pa pusei. Abi brāļi nomira, šo īpašumu manto trīs personas. Viena no šīm personām (pirmā brāļa sieva) vēlas nokārtot visu īpašumu sev, vienojoties ar pārējām divām personām. Šī pati persona jau vismaz 30 gadus viena pati maksā nodokļus par visu īpašumu kopā, ir arī saglabāti čeki. Vai šie saglabātie čeki kaut kādā veidā nāk par labu pirmajai personai, kura cenšas nokārtot visu īpašumu uz sava vārda?

A
atbild:
05. oktobrī, 2021
Signe Laizāne
LV portāls

Brāļa sievai noteikti jāvēršas pie notāra (ja tas jau nav darīts) un jāuzsāk mantojuma lieta, norādot arī pārējos mantiniekus, kam ir tiesības mantot. No jautājuma nav saprotams, vai mantojuma lieta jau ir sakārtota un visi trīs mantinieki jau ir mantojuši īpašumu vai tas vēl nav sakārtots. Tāpat nav arī saprotams par īpašumtiesībām – kā īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā, vai tas ir brāļu kopīpašums vai viens īpašums, par kuru brāļi savstarpēji vienojušies.

Būtu svarīgi saprast, cik ilgs laiks pagājis kopš brāļu nāves: vai brāļa sieva ir pārņēmusi īpašumu faktiskajā valdījumā (tad nodokļu maksājumi un citi īpašuma uzlabošanas darbi ir būtiski).

Ieteiktu vērsties pie notāra un izskaidrot situāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas