E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24164
Lasīšanai: 2 minūtes

Kad paziņot par bērna piedzimšanu un BKA izmantošanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2021
Laura

Labdien! Darbiniekam, ja viņš vēlas izmantot BKA, ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par šī atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu. Šo atvaļinājumu darba devējs neapmaksā.
Ko nozīmē mēnesi iepriekš? Pirms došanās pirmsdzemdību atvaļinājumā? Kad piedzimst bērns, ārsts noformē B lapu uz 56 vai 70 dienām, sanāk maternitātes pabalsta otrā daļa, bet, kad beidzas otrā B lapa, tad sievietei ir jādod ziņa darba devējam, ka viņa vēlas ņemt BKA uz 1 gadu vai 1,5 gadiem? Vai kad? Vai arī uzreiz, kad piedzimis? Cik ātri ir jāpaziņo darba devējam, ka piedzimis bērns? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
20. septembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likumā ir noteikti vispārēji termiņi darbinieces saziņai par bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanu, un tie būtu jāievēro. Pēc bērna piedzimšanas mātei tiek piešķirts dzemdību atvaļinājums un izsniegta slimības laba B. Parasti šī atvaļinājuma laikā sieviete arī informē darba devēju gan par bērna piedzimšanu, gan par bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanu. Darba devēja informēšana nozīmē ne vien telefona zvanu vai īsziņu/e-pastu, kura ir neformālā saziņa un kuras laikā jau darbiniece primāri dara zināmu savu gribu izmantot BKA. Pēc tam arī ir jāieplāno ierašanās pie darba devēja, jāuzrāda bērna dzimšanas apliecība un jāiesniedz iesniegums par BKA izmantošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas