E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24145
Lasīšanai: 2 minūtes

Darbinieka prasījuma termiņa aprēķināšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. septembrī, 2021
Gaļina Bumbiere

Ja darba devējs no 2017. gada līdz 2020. gadam nepareizi aprēķināja darba algu, vai var panākt, lai to pārrēķina?

A
atbild:
20. septembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 31. panta pirmā daļa noteic, ka visi prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, noilgst divu gadu laikā, ja likumā nav noteikts īsāks noilguma termiņš.

Darba devējam ir pienākums ik mēnesi darba samaksas reizē izsniegt darbiniekam rakstveida aprēķinu. Tas nozīmē, ka 31. panta pirmajā daļā noteiktais noilguma termiņš sākas ar aprēķina izsniegšanas dienu. Ja darba devējs darba samaksas aprēķinu nav izsniedzis, prasījums noilgst triju gadu laikā no dienas, kad aprēķins bija jāizsniedz.

Tādējādi, lai noteiktu, vai darba devējam ir pienākums veikt pārrēķinu, vispirms jāpārliecinās, vai un kad darba devējs darbiniekam izsniedzis darba samaksas aprēķinu par periodu, kurā darbinieks konstatējis nepareizu darba samaksas aprēķinu.

Ja darba devējs izsniedzis darba samaksas aprēķinu un no tā izsniegšanas brīža ir pagājuši divi gadi, darba devējam nav pienākuma veikt pārrēķinu. Tāpat pārrēķins nav jāveic arī tad, ja aprēķins nav bijis izsniegts, bet kopš brīža, kad tas bija jāizsniedz, pagājuši vairāk nekā trīs gadi. Šādos gadījumos darbinieka prasījumam iestājies noilgums un darba devējs var atteikties prasījumu izpildīt.

Turpretī, ja darbinieka prasījumam nav iestājies noilgums, darba devējam ir pienākums izskatīt prasījumu un, ja tas ir pamatots, veikt papildus aprēķināto summu izmaksu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas