E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24140
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Pašnodarbinātā tiesības uz pabalstiem, ja veiktas iemaksas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. septembrī, 2021
Tatjana

Labdien! Es kā pašnodarbināta persona no marta maksāju VSAOI, ir apmaksāti jau 4 mēneši, oktobrī maksāšu vēl par 3 mēnešiem. 16. septembrī man tiks atvērta slimības B lapa, un tālāk sekos grūtniecības atvaļinājums. Vai man ir tiesības saņemt maternitātes un vecāku pabalstu?

A
atbild:
10. septembrī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

No jautātā saprotams, ka septembrī jums plānots pārejošas darbnespējas periods, kam sekos grūtniecības un dzemdību atvaļinājums.

Primāri, nosakot tiesības uz slimības pabalstu, tiek vērtēts, vai pašnodarbinātais faktiski ir veicis valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) tajā kalendāra gada ceturksnī, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai arī iepriekšējā ceturksnī pirms ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Slimības pabalstam apdrošināšanas gadījuma iestāšanās diena ir pirmā darbnespējas (saslimšanas) diena.

Ja darbnespēja iestāsies septembrī (2021. gada 3. ceturksnī), tad jūsu gadījumā VSAOI ir jābūt faktiski veiktām 2021. gada 2. ceturksnī vai 3. ceturksnī. Kā norādāt, šis nosacījums jums būs izpildīts.

Tālāk, lai būtu tiesības saņemt pabalstu, jābūt izpildītam nosacījumam par nepieciešamo apdrošināšanas periodu, proti, jātiek izpildītiem noteiktajiem kvalifikācijas nosacījumiem.

Saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 11. panta pirmās daļas nosacījumiem tiesības saņemt slimības pabalstu ir personām, par kurām ir veiktas vai bija jāveic VSAOI slimības apdrošināšanai:

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (darbnespējas pirmā diena), vai
  • ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Tādējādi, ja 6 mēnešu periodā no 2021. gada 1. marta līdz 2021. gada 31. augustam VSAOI slimības apdrošināšanai faktiski būsiet veikusi vismaz 3 mēnešos (kā minat, no 2021. gada marta līdz septembrim), tad jums kā pašnodarbinātajai būs tiesības uz slimības pabalstu.

Svarīgi zināt!

  • Ja pašnodarbinātais faktiski ir veicis VSAOI vispārējā kārtībā (šogad tie ir 31,07%) no summas, kas nav mazāka par minimālo mēneša darba algu (proti, no 500 eiro), tad viņš tiek apdrošināts maternitātes un slimības apdrošināšanai, vecāku apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai, pensiju apdrošināšanai, kā arī veselības apdrošināšanai.
  • Savukārt, ja pašnodarbinātā ienākumi nesasniedz minimālās mēneša darba algas apmēru un obligātās iemaksas tiek veiktas 5% (no 01.07.2021. – 10%) apmērā, tad pašnodarbinātais tiek apdrošināts tikai pensijai un tas nerada tiesības saņemt slimības, maternitātes, kā arī vecāku pabalstu.

Lai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu, arī jābūt izpildītiem iepriekšminētajiem kvalifikācijas nosacījumiem un VSAOI maternitātes apdrošināšanai ir jābūt faktiski veiktām noteiktu periodu pirms mēneša, kurā iestājies grūtniecības atvaļinājums. To paredz likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 4. panta nosacījums.

Ja grūtniecības atvaļinājums sekos uzreiz pēc pārejošas darbnespējas perioda noslēgšanas, proti, ārsts jums izsniegs darbnespējas lapu B sakarā ar grūtniecību, tad, nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, laika periods, kad jums bija pārejoša darba nespēja, tiks ņemts vērā tiesību noteikšanai (veidos kvalifikācijas periodu) maternitātes pabalstam.

Tas nozīmē: ja pastāvēs tādi fakti, kādus minat, un VSAOI kā pašnodarbinātā līdz darbnespējas iestāšanās brīdim faktiski būsiet veikusi pilnā apmērā (31,07%), tad jums būs tiesības uz maternitātes pabalstu.

Savukārt, ja sievietei ir noteiktas tiesības un piešķirts maternitātes pabalsts par attiecīgo bērnu, tad viņai par šo bērnu ir tiesības arī uz vecāku pabalstu, kaut gan obligātās iemaksas būs veiktas īsāku laika periodu, nekā noteikts.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju, iesakām saziņai lietot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informējošos kanālus: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas