E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24136
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts sociālie pabalsti nodarbinātai grūtniecei

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2021
Līga

Labdien! Šobrīd strādāju valsts iestādē astoto mēnesi, esmu pieņemta uz cita cilvēka dekrēta laiku, kuru jāizvieto uz gadu un astoņiem mēnešiem, no dekrēta viņa atgriežas 2022. gada septembrī. Ja es palieku stāvoklī un vēlos aiziet dekrētā, pirms atnāk šī darbiniece, kādas iespējas man ir saņemt pabalstu, ja tajā 2022. gada septembrī tiks pārtrauktas darba attiecības, ja būšu stāvoklī un neturpinu tur strādāt tālāk? Domāju, kas man pienākas un vai tas atkarīgs no darbavietas vai no VSAA.

A
atbild:
01. oktobrī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

Jūs plānojat doties dekrētā (kā sadzīvē tiek dēvēts grūtniecības un pēcdzemdību atvaļinājums), vēl esot darba attiecībās. Iespējas saņemt maternitātes pabalstu par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku ir sievietei, kura ir darba ņēmēja, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B.

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu ir nosakāmas, ja tiek izpildīts nosacījums par kvalifikācijas periodu (jeb minimālais sociālās apdrošināšanas periods). Sociālās apdrošināšanas iemaksām maternitātes un vecāku apdrošināšanai jābūt veiktām:

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B, maternitātes pabalstam; datums, no kura piešķir pabalstu, vecāku pabalstam);
  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Atsevišķos gadījumos maternitātes pabalstu var saņemt sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, ja viņa:

  • zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma;
  • zaudējusi darba ņēmēja statusu sakarā ar uzņēmuma likvidāciju 210 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma.

Tiesības turpināt saņemt piešķirto maternitātes pabalstu ir arī tad, ja darba ņēmējas vai pašnodarbinātās statuss zaudēts grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma (maternitātes pabalsta saņemšanas) laikā.

Ja ir noteiktas tiesības un piešķirts maternitātes pabalsts, tad ir tiesības saņemt arī vecāku pabalstu.

Atvaļinājumu un pabalstu piešķiršanā iesaistītās puses ir gan darba devējs, gan VSAA. Darba devējs, pamatojoties uz jūsu iesniegumu, piešķirs grūtniecības un dzemdību atvaļinājumus, bet VSAA, pamatojoties uz jūsu iesniegumu un darba devēja informāciju par piešķirtajiem atvaļinājumiem, nodrošinās pieprasīto maternitātes un vecāku pabalstu piešķiršanu un izmaksu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas