E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24111
Lasīšanai: 3 minūtes

Kredītiestāde ir tiesīga parādniekam nosūtīt vēstuli

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2021
Edijs

Labdien! Vēršos pie jums ar jautājumu par kredītiestādēm. Laikus nespēju veikt maksājumu kredītiestādei. Viņi man nosūtīja aicinājumu veikt atmaksu, lieta tāda, ka vēstule izskatās vairāk pēc reklāmas, nevis privātā dokumenta. Uz tās lieliem burtiem ir norādīta interneta vietnes adrese un SIA nosaukums, kas tieši norāda uz manu saistību ar kredītiestādi. Un, protams, es tieku identificēts kā saņēmējs. Šo kredītu vēlējos paturēt noslēpumā no mājiniekiem, bet, pamanot vēstuli, visiem bija skaidrs, no kā tā ir. Vai nav pārkāpts Vispārīgā datu aizsardzības regula, atklājot manu sadarbību ar kredītiestādi ne vien maniem mājiniekiem, bet arī pasta darbiniekiem? Ja saprotu pareizi, ziņas par klientu ir neizpaužama informācija. Tas, ka esmu šīs iestādes klients, ietilpst šajā kategorijā, ne tā? Jūtos aizskarts un nokaitināts, jo tagad jāskaidrojas ar ģimeni par kaut ko tādu, par ko viņiem nemaz nevajadzēja zināt. Paldies!

A
atbild:
13. septembrī, 2021

Attiecības, kuras ir izveidojušās starp jums un kredītiestādi, ir balstītas uz aizdevuma līguma pamata. Aizdevuma līgums, kā arī Parādu ārpustiesas atgūšanas likums (11. panta 3. daļa) noteic, ka saziņa ar parādnieku ir veicama, nosūtot tam rakstisku informāciju uz tā deklarētās dzīvesvietas adresi.

Ņemot vērā, ka korespondences nosūtīšanas fakts ir saistīts ar līguma neizpildi no jūsu puses, lietā nav pamata uzskatīt, ka kredītiestāde būtu pārkāpusi jebkādus noslēgtā līguma vai tiesību aktu nosacījumus.

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā, līdzīgi kā citās ES valstīs, reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679 un Latvijas Republikas tiesību akti.

Regulas 6. pantā ir noteikts, ka datu apstrāde ir likumīga, ja tā atbilst kādam no 6. pantā a)–f) minētajiem apakšpunktiem. Saziņa ar parādnieku ir pamatota ar regulas 6. panta b), c) un f) apakšpunktu.

Lai gan vēlaties paturēt noslēpumā ziņas, ka esat attiecīgās kredītiestādes klients (un kredīta ņēmējs), kredītiestādei nav pamata neveikt līguma izpildi un parādu administrēšanu.

Ņemot vērā minēto, nesaskatām kredītiestādes darbībā tiesību aktu pārkāpumus, tostarp attiecībā uz fizisko personu datu apstrādi.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas