E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24110
Lasīšanai: 2 minūtes
18
18

Vai darbiniekam obligāti jāsniedz paskaidrojums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2021
Andris

Vai pret darbinieku ierosinātā disciplinārlietā viņam obligāti jāsniedz paskaidrojums? Kāda ir atbildība, ja viņš atsakās to darīt?

A
atbild:
01. oktobrī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Paskaidrojuma sniegšana ir darbinieka iespēja rakstiski izskaidrot savu rīcību. Proti, iespēja aizsargāties pret viņam izvirzītajiem pārmetumiem. Savukārt darba devējam pēc iepazīšanās ar paskaidrojumu ir iespēja izvērtēt, vai pārkāpums patiešām ir tāds, lai tas būtu par pamatu, piemēram, disciplinārsodam. Tādējādi paskaidrojums ir viens no līdzekļiem lietas patieso apstākļu, pārkāpuma smaguma un vainas noskaidrošanai. Paskaidrojuma sniegšana ir darbinieka tiesības, nevis pienākums, līdz ar to, ja pieprasījumā norādītajā termiņā darbinieka paskaidrojums nav saņemts, šis fakts ir fiksējams dokumentāri. Darbinieku nevar saukt pie atbildības tikai par to, ka viņš atteicies sniegt paskaidrojumu.

Apstāklis, ka darbinieks atsakās sniegt paskaidrojumu, nevar viņam radīt jebkādas nelabvēlīgas sekas, jo saskaņā ar Darba likuma 9. panta pirmo daļu aizliegts sodīt darbinieku vai citādi tieši vai netieši radīt viņam nelabvēlīgas sekas tāpēc, ka darbinieks darba tiesisko attiecību ietvaros pieļaujamā veidā izmanto savas tiesības.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas