E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24098
Lasīšanai: 3 minūtes

Vecākam ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus bērna uzturēšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2021
Māris

Kas jādara, lai pārtrauktu maksāt uzturlīdzekļus? Jāsniedz prasība tiesā? Vai ir iestāde, kur var uzrakstīt iesniegumu?

A
atbild:
29. septembrī, 2021

Civillikuma 179. pants nosaka:

“Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Ja bērnam ir pašam sava manta, bet vecākiem tās nepietiek bērnam nepieciešamo uzturēšanas izdevumu segšanai, šos izdevumus var segt no bērna mantas ienākumiem; ja šo ienākumu nepietiek, var izlietot daļu no bērna mantas, bet vienīgi ar bāriņtiesas atļauju.

Ja vecāku nav vai viņi nespēj uzturēt bērnu, šis pienākums līdzīgās daļās gulstas uz vecvecākiem. Ja vecvecāku mantas stāvoklis ir nevienlīdzīgs, tiesa var noteikt viņiem uzturēšanas pienākumu samērā ar katra mantas stāvokli.

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Tiesa pēc prasītāja lūguma nekavējoties pieņem lēmumu par to, kādā apmērā atbildētājam pagaidām, līdz strīda izšķiršanai, jāsedz bērna uzturēšanas izdevumi. Bērna pagaidu uzturlīdzekļu apmērs nevar būt mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmēru.”

Vecāka pienākums ir uzturēt savu bērnu, līdz tas pats spēj sevi apgādāt. Minimālais uzturlīdzekļu apmērs no 2021. gada 1. janvāra ir 125 EUR bērnam līdz 7 gadu vecumam un 150 EUR bērnam no 7 gadu līdz 18 gadu vecuma, un tas vecākam jāmaksā neatkarīgi no sava mantas stāvokļa.

Ja vecāks, kuram ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus, pārstāj tos maksāt, tad otram vecākam ir pamats vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fondā, kurš uzturlīdzekļus izmaksā no valsts budžeta. Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija savukārt piedzen samaksātos uzturlīdzekļus no vecāka, kurš to nedara, t. i., no parādnieka.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas