E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24097
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai autoratlīdzību summē kopā ar citiem ienākumiem no saimnieciskās darbības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2021
Solveiga

Esmu reģistrējusies kā pašnodarbināta persona un paralēli neveicu algotu darbu. Kā un kāda nodokļu apmaksa jāveic autoratlīdzības saņemšanas gadījumā? Kā tas ir gadījumā, kad saņem 70 eiro lielu autoratlīdzību mēnesī? Un kā tas ir gadījumā, kad saņem 700 eiro lielu autoratlīdzību mēnesī? Vai autoratlīdzības tiek summētas kopā ar citiem ienākumiem no saimnieciskās darbības (ar rēķiniem) attiecībā uz sociālo iemaksu objektu?

A
atbild:
15. septembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Autoratlīdzības saņēmējs kā saimnieciskās darbības veicējs (pašnodarbinātais) vispārējā nodokļu režīmā maksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) un minimālās VSAOI.

Saimnieciskās darbības veicēja ienākums vispārējā nodokļu režīmā ir peļņa – ieņēmumi, no kuriem atskaita ar saimniecisko darbību saistītos izdevumus. Autoratlīdzības saņēmējs saimnieciskās darbības izdevumos var piemērot nosacītos izdevumus 25% vai 50% apmērā no autoratlīdzības atkarībā no autora darba vai izpildījuma veida.

Ja saimnieciskās darbības veicējs saņem autoratlīdzību un citu veidu saimnieciskās darbības ienākumus, visus saimnieciskās darbības ienākumus summē gan VSAOI aprēķināšanai, gan IIN aprēķināšanai.

Saimnieciskās darbības veicējs aprēķina VSAOI kā pašnodarbinātais.

Ja ienākumi no saimnieciskās darbības mēnesī sasniedz un pārsniedz valstī noteiktās minimālās algas apmēru (500 eiro), tad jāveic iemaksas 31,07% no vismaz 500 eiro (vai izvēlēta lielāka VSAOI objekta) + 10% no starpības starp faktiskajiem ienākumiem un 500 eiro (vai cita izvēlētā VSAOI objekta, no kā veiktas VSAOI pēc likmes 31,07%).

Ja ienākumi no saimnieciskās darbības mēnesī nesasniedz 500 eiro, tad jāveic iemaksas 10% apmērā.

No šā gada 1. jūlija ir spēkā minimālo sociālo iemaksu prasība, jo iemaksām jābūt veiktām vismaz no 1500 eiro ceturksnī. Ja tādi ienākumi nav paredzēti, par to jāinformē Valsts ieņēmumu dienests.

Ja pašnodarbinātais, kurš vienlaikus nav darba ņēmējs, prognozē, ka viņa ienākumi nesasniegs 1500 eiro ceturksnī, tad viņam jāiesniedz VID apliecinājums par nākamā ceturkšņa plānotajiem ienākumiem līdz:

1) 2021. gada 15. jūlijam par 2021. gada trešo ceturksni;

2) 2021. gada 15. oktobrim par 2021. gada ceturto ceturksni.

Ja pašnodarbinātais VID ir iesniedzis prognozi, ka viņa ienākumi nesasniegs 1500 eiro ceturksnī, tad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra papildus minimālās VSAOI neaprēķinās un papildus VSAOI nebūs jāveic.

Tas, kā un kad VSAA aprēķinās piemaksājamo VSAOI daļu, izklāstīts VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas