E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24089
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Slimības lapas apmaksa pašnodarbinātai personai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. augustā, 2021
Lina

Labdien! No 01.01.21. strādāju, no 01.05.2021. ieguvu bezdarbnieka statusu. No 01.08.21. ieguvu pašnodarbinātā statusu un strādāju “Wolt”/”Bolt” par kurjeru. Tagad muguras problēmu dēļ nevaru veikt darba pienākumus un it kā jānoformē slimības lapa. “A” lapas man nebūs, tas ir skaidrs, bet kā ar “B” lapu? Vai es varu pretendēt uz “B” lapas slimības pabalstu? Jo valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā pašnodarbinātais vēl nebiju maksājis, bet kā darba ņēmējs iemaksas veicu no 2006. gada līdz 31.04.2021.

A
atbild:
03. septembrī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Lilita Veidemane, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 4. panta pirmo daļu tiesības uz slimības pabalstu  ir personām, kuras saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” ir sociāli apdrošinātas un par kurām ir veiktas vai bija jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas Latvijas Republikā atbilstoši attiecīgajam apdrošināšanas veidam ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 5. panta piekto daļu pašnodarbinātie ir sociāli apdrošināti, ja faktiski ir veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Pašnodarbinātajam ir tiesības uz slimības pabalstu, ja obligātās iemaksas faktiski ir veiktas gada ceturksnī, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (darbnespējas lapas “A” pirmā diena), vai arī iepriekšējā ceturksnī pirms ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Tiesības tiek noteiktas apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā: darbnespējas lapas “A” pirmajā dienā.

Ja jūs kā pašnodarbinātais būsiet veicis obligātās iemaksas gada ceturksnī, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (darbnespējas lapas “A” pirmā diena), vai arī iepriekšējā ceturksnī pirms ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, samaksājot pilnu likmi (31,07%), tad jums būs tiesības uz slimības pabalstu no darbnespējas 11. dienas (“B” lapas pirmās dienas).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas