E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24055
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Piespiedu izpildes līdzekļi piedziņas procesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2021
Jānis Māzers

Labdien! Man ir kredītu parādi. Pēdējo piecu gadu laikā ļoti pasliktinājās veselība, atsākās smagas un ļoti biežas epilepsijas lēkmes pēc apmēram 25 gadu pārtraukuma, bija divas muguras operācijas utt. Kopš 2019. gada esmu 2. grupas invalīds, darbā neviens negrib ņemt epilepsijas dēļ. Dzīvoju no 191 eiro pabalsta, tā sanāca, ka arī sieva nesen kļuva par bezdarbnieci. Vai no tādiem ienākumiem man var piedzīt kredīta atmaksu? Jo patiešām strādāt ir problemātiski, un pat vienkāršos darbos mani neņem, kad intervijā par sevi godīgi pastāstu. Paldies!

A
atbild:
26. augustā, 2021

Konkrētajā situācijā varam sniegt vispārīgu atbildi.

Ja lieta nonāk līdz zvērinātam tiesu izpildītājam, tad tiesu izpildītājs piespiedu izpildes procesā piemēro tos piespiedu izpildes līdzekļus, kas ir norādīti Civilprocesa likuma 557. pantā: piedziņas vēršanu uz kustamo un nekustamo mantu, naudas līdzekļiem kredītiestādēs, naudas līdzekļiem, kas parādniekam pienākas no trešajām personām, darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem.

Summas, uz kurām tiesu izpildītājs nevar vērst piedziņu, ir noteiktas Civilprocesa likuma 596. pantā: piedziņu nevar vērst uz:

1) atlaišanas pabalstu, apbedīšanas pabalstu, vienreizēju pabalstu mirušā laulātajam, valsts sociālajiem pabalstiem, valsts atbalstu ar celiakiju slimam bērnam, apgādnieka zaudējuma pensiju un atlīdzību par apgādnieka zaudējumu;

2) kompensācijas izmaksām par darbiniekam piederošo instrumentu nolietošanos un citām kompensācijām saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības;

3) darbiniekam izmaksājamām summām sakarā ar komandējumu, pārcelšanu un nosūtīšanu darbā uz citu apdzīvotu vietu;

4) sociālās palīdzības pabalstiem;

5) bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.

Persona var mēģināt izlietotas tiesības, kas noteiktas Civilprocesa likuma 206. pantā: (1) Tiesa, kas taisījusi spriedumu lietā, ir tiesīga pēc lietas dalībnieka pieteikuma, ievērojot pušu mantisko stāvokli, bērnu tiesības vai citus apstākļus, pieņemt lēmumu par sprieduma izpildīšanas atlikšanu vai sadalīšanu termiņos, kā arī par tā izpildes veida un kārtības grozīšanu. Lēmums par sprieduma izpildīšanas atlikšanu, sadalīšanu termiņos vai izpildes veida un kārtības grozīšanu izpildāms nekavējoties.

(2) Pieteikumu izskata rakstveida procesā, iepriekš par to paziņojot lietas dalībniekiem. Vienlaikus ar paziņojumu tiesa, nosakot termiņu paskaidrojuma iesniegšanai, nosūta lietas dalībniekiem pieteikumu par sprieduma izpildes atlikšanu, sadalīšanu termiņos, tā izpildes veida vai kārtības grozīšanu.

(3) Par tiesas lēmumu atlikt sprieduma izpildīšanu vai to sadalīt termiņos, kā arī par tā izpildes veida un kārtības grozīšanu var iesniegt blakus sūdzību. Blakus sūdzības iesniegšana neaptur lēmuma izpildi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas