E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24034
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja tiesu izpildītājs neatmaksā izsoles nodrošinājuma summu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2021
Evija

Labdien! Nekustamā īpašuma izsolē paliku kā pēdējais pārsolītais. Pēc 30 dienām saņēmu uzaicinājumu paturēt īpašumu sev, no tiesībām paturēt īpašumu atteicos. Tiesu izpildītājs (ZTI) atsakās izmaksāt depozītu, balstoties uz Civilprocesa likuma 611. panta ceturto daļu. Vai ZTI ir šādas tiesības?

A
atbild:
03. septembrī, 2021

Civilprocesa likuma 607. panta ceturtā daļa nosaka: nodrošinājumu, ko iemaksājusi persona, kura izsolē nopirkusi nekustamo īpašumu, ieskaita pirkuma maksā. Pārējiem izsoles dalībniekiem viņu iemaksāto nodrošinājumu pēc izsoles noslēguma nekavējoties izsniedz atpakaļ. Pēdējam pārsolītajam solītājam viņa iemaksāto nodrošinājumu atdod divu darba dienu laikā pēc tam, kad nosolītājs samaksājis pilnu nosolīto summu. Ja nekustamo īpašumu pēc nenotikušas izsoles patur sev pēdējais pārsolītais solītājs, viņa iemaksāto nodrošinājumu ieskaita pirkuma maksā.

Civilprocesa likuma 611. panta ceturtā daļa nosaka: ja nosolītājs noteiktā termiņā nesamaksā visu no viņa pienākošos summu, iemaksātais nodrošinājums pievienojams pie kopējās par īpašumu saņemtās summas un sadalāms tādā pašā kārtībā kā šī summa. Iemaksātais nodrošinājums pievienojams pie kopējās summas arī tad, ja tiek konstatēts, ka nosolītājam nebija tiesību piedalīties izsolē (607. panta trešā daļa), kā arī tad, ja pēdējais pārsolītais solītājs nav paziņojis par nekustamā īpašuma paturēšanu sev par savu augstāko solīto cenu vai ir atteicies to paturēt sev (615. panta otrā daļa).

Konkrētajā situācijā tiesu izpildītājs rīkojas korekti, atbilstoši normatīvo aktu noteiktajai kārtībai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas