E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24033
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja bijušais laulātais pārtrauc maksāt uzturlīdzekļus, tad jāvēršas tiesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2021
Inga

Paldies juristei Olgai, bet atbilde uz jautājumu nebija precīza. Vēlreiz jautājums par uzturlīdzekļiem bijušajam laulātajam: Latvijas Republikas likums, Civillikums, Ģimenes tiesības. IV. 80. punktā noteikts: šķirot laulību vai pēc laulības šķiršanas bijušais laulātais var prasīt līdzekļus no otra bijušā laulātā samērā ar viņa mantas stāvokli iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai. Jautājums bija par to, ka, šķirot 15 gadu ilgušu reģistrētu laulību, pie notāra ir bijusi noslēgta vienošanās par uzturlīdzekļiem bijušajam laulātiem. Bet ko darīt, ja bijušais laulātais kādu laiku ir maksājis, taču tagad vairs nemaksā šos uzturlīdzekļus? Bijušais laulātais dzīvo citā valstī.

A
atbild:
01. septembrī, 2021

Ja vienošanās pie notāra tika sastādīta notariāla akta veidā, tad saskaņā ar Notariāta likuma 107.7 pantu var vērsties pie zvērināta notāra pēc izpildu akta līdzekļu piedziņai no bijušā laulātā, kurš uzņēmās saistības nodrošināt bijušo laulāto ar līdzekļiem. Piedziņu uzsāk zvērinātais tiesu izpildītājs.

Ja vienošanās tika noslēgta privātā kārtībā (vienkārši parakstot), tad var vērsties tiesā ar pieteikumu par saistību nepildīšanu saskaņā ar noslēgto vienošanos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas