E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24031
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Paternitātes apstrīdēšanai tiesā ir noteikts termiņš

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2021
Mārtiņš

Labdien! Lūdzu padomu, kā rīkoties. Dzīvoju kopā ar sievieti, kuras bērnu pierakstīju uz sava vārda. Šobrīd kopā nedzīvojam jau divus mēnešus. Bērna māte iesniedza prasību par uzturlīdzekļu piedziņu. Ja DNS tests pierāda, ka bērns nav mans, vai man ir jāveic uzturlīdzekļu maksājums?

A
atbild:
23. augustā, 2021

Par bērna tēvu tiek uzskatīta tā persona, kas ir ierakstīta bērna dzimšanas reģistrā un norādīta bērna dzimšanas apliecībā. Līdz ar to persona uzņemas visas vecāka tiesības un pienākumus attiecībā pret bērnu, tostarp bērna uzturēšanu saskaņā ar Civillikuma 179. panta noteikto par uzturlīdzekļu nodrošināšanu bērna uzturam. 

Civillikuma 149. panta pirmā daļa sniedz iespēju apstrīdēt paternitāti divu gadu laikā no dienas, kad kļuva zināms, ka bērns nav izcēlies no personas, kas tika ierakstīts kā bērna tēvs.

Lai apstrīdētu paternitāti, ir jāsniedz prasības pieteikums tiesā.

Saskaņā ar Civillikuma 157. panta otru daļu: “Izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šādu faktu.” Attiecīgi DNS tests ir viens no pamatpierādījumiem paternitātes noteikšanas vai apstrīdēšanas procesā. DNS ekspertīzi saskaņā ar Civilprocesa likuma 249.1 pantu nozīmē pēc lietas dalībnieka lūguma.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas