E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24017
Lasīšanai: 3 minūtes

Atļautā braukšanas ātruma kontrole

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2021
Emīls

Vai CP darbinieks drīkst strauji izkāpt no mašīnas uz ceļa braucamās daļas, lai apturētu transportlīdzekli, kurš pa to pārvietojas? Situācija, kurā es nonācu ar CP, ir šāda: braucot pa ceļu, kur maksimālais ātrums ir 70 km/h, asā, nepārredzamā likuma stāv ceļa zīme “Apdzīvotas vietās sākums”. Protams, ceļa zīmi nepamanīju, un aiz līkuma mani gaidīja netrafarēta CP mašīna, no kuras ātri izlēca CP, un man nācās ļoti asi bremzēt. Braucu es ar motociklu; labi, ka motocikls ir aprīkots ar ABS, bez ABS situācija varēja beigties slikti. Tātad jautājums: cik legāli CP šādi drīkst rīkoties, apdraudot manu un citu dzīvību un radot šādu situāciju? Ko es varu darīt, ja man ir video pierādījums par konkrēto incidentu? Lieki piebilst, ka CP, ar mani sazinoties, nelietoja sejas aizsargmasku, kaut gan valstī ir noteikta prasība to lietot.

A
atbild:
13. septembrī, 2021

Kā tas norādīts jautājumā, jūs pārvietojāties pa autoceļu ārpus apdzīvotas vietas, kur maksimālais braukšanas ātrums bija noteikts 70 km/h, ceļā bija ass un nepārredzams līkums. Minētajos apstākļos vadītāja pienākums ir samazināt braukšanas ātrumu satiksmes drošības nolūkā. Kā jūs to norādījāt jautājumā, bīstamā ceļa posmā jūs “nepamanījāt” ceļa zīmi, kas norāda uz to, ka jūsu braukšanas ātrums pārsniedza atļauto. Minētajos apstākļos (kas izriet no jautājuma) jūs pats apdraudējāt gan savu, gan citu satiksmes dalībnieku drošību. Apstāklis, ka aiz ceļa zīmes “Apdzīvotas vietas sākums” atradās ceļu policijas ekipāža, kas veica braukšanas ātruma kontroli no netrafarēta transportlīdzekļa, neatceļ jūsu pienākumu ievērot ceļa zīmju prasības un izvēlēties drošu braukšanas ātrumu. Par ceļu policijas tiesībām apturēt transportlīdzekli uz ceļa plašāk lasiet LV portāla rakstā “Policijas darbinieka tiesības apturēt transportlīdzekli un veikt tā apskati”.

Tam, cik strauji policijas darbinieks izkāpj no automašīnas, pārkāpēja apturēšanai lietā nav nozīmes, jo situācijā, kad straujas bremzēšanas dēļ būtu noticis ceļu satiksmes negadījums, šāds apstāklis cēloņsakarīgi būtu vērtējams tikai un vienīgi saistībā ar jūsu izvēlēto braukšanas ātrumu, satiksmes drošības pārkāpumu un izvēlētā transportlīdzekļa neatbilstību (tehniskajām prasībām) izvēlētajam braukšanas ātrumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas