E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24013
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kad var izmantot papildatvaļinājumu par bērnu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2021
Ieva

Labdien! Jautājums par papildatvaļinājumu saistībā ar bērnu līdz 14 g. v. Darba likums nosaka: darbiniekiem, kuru aprūpē ir mazāk par trim bērniem vecumā līdz 14 gadiem, pienākas ne mazāk kā viena darba diena papildatvaļinājuma (151. p.). Uzņēmuma grāmatvede apgalvo, ka šo papildu dienu piešķir tikai tad, kad izmantots pamatatvaļinājums. Vai tā ir? Vai šī viena diena vienkārši netiek pieskaitīta pie pamata 20 dienām?

A
atbild:
30. augustā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par bērnu darbinieks ir tiesīgs izmantot jebkurā laikā pēc paša ieskatiem, ievērojot konkrēto individuālā darba gada periodu. Tā var būt bērna dzimšanas diena, izlaidums vai citi ģimenes svētki, vai jebkura diena pēc vecāka izvēles. Lai papildatvaļinājums tiktu piešķirts, darbiniekam ir jāizsaka sava griba: jāiesniedz rakstveida iesniegums.

Papildatvaļinājuma izmantošana nav tieši saistāma ar ikgadējā atvaļinājuma izmantošanu, un papildatvaļinājuma diena netiek pieskaitīta darbinieka ikgadējam atvaļinājumam, ja pats darbinieks nav izteicis rakstveidā šādu vēlēšanos. Darbinieks var izmantot papildatvaļinājumu arī tad, ja ikgadējais atvaļinājums vēl nav izmantots vai tas ir izmantots daļējā apmērā.

Tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu, kā arī papildatvaļinājumu rodas darbinieka individuālā darba gada sākumā, proti, tā gada, par kuru atvaļinājums piešķirams. Ja šajā laikā papildatvaļinājums netiek izmantots, tad tas zūd.

Vairāk informācijas par papildatvaļinājuma izmantošanu lasiet skaidrojumā “Papildatvaļinājuma izmantošanas nianses”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas