E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23982
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Uzturlīdzekļus bērnam var piedzīt arī pēc bērna pilngadības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2021
Ina Ķīvīte

Labdien! Es saņēmu uzturlīdzekļus par savu meitu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda un dažas reizes (ar tiesu izpildītāja gādību) – no meitas tēva. Meitai ir 19 gadu, viņa šogad beidza skolu un iestājās augstskolā, klātienes mācībās. Vai ir iespējams turpināt saņemt naudu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda vai piedzīt no tēva, kamēr meitene mācās un nestrādā algotu darbu? Ja jā, tad kā mums ir jārīkojas?

A
atbild:
20. augustā, 2021

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 3. panta pirmā daļa nosaka: “Fonds ir valsts budžetā paredzētais līdzekļu kopums. Ar Fonda līdzekļiem tiek nodrošināti bērni līdz pilngadības sasniegšanai, kā arī personas pēc pilngadības sasniegšanas, ja tās turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, jebkurā no šādiem gadījumiem:

1) vecāks nenodrošina bērnam uzturlīdzekļus vismaz šā likuma 13. panta 2.2 daļā noteiktajā apmērā un nepastāv kāds no šā likuma 11. panta piektajā daļā minētajiem apstākļiem;

2) parādnieks nepilda tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem un no zvērināta tiesu izpildītāja saņemtas ziņas, ka parādnieks nav paziņojumā par pienākumu izpildīt nolēmumu noteiktajā termiņā ieskaitījis zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā paziņojumā norādīto summu.”

Ja bērns ir sasniedzis pilngadību un uzsāk studijas augstskolā, tad Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija pārtrauks uzturlīdzekļu izmaksu. Lai izvairītos no situācijas, kad ir nepieciešams atmaksāt pārmaksātos uzturlīdzekļus, labāk fondu laikus informēt par meitas studiju uzsākšanu.

Civillikuma 179. panta pirmā daļa paredz, ka vecāku pienākums apgādāt bērnu ir līdz laikam, kamēr bērns spēs sevi apgādāt pats. Tāpēc piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva ir iespējams, iesniedzot prasības pieteikumu tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu. Pieteikumā ir jānorāda uzturlīdzekļu apmērs par gadu, ja uzturlīdzekļa ikmēneša apmērs pārsniedz minimālo uzturlīdzekļu apmēru, tad ir nepieciešams pamatot un pierādīt tādas summas nepieciešamību.

Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punkts paredz, ka par tādu prasības pieteikumu valsts nodeva nav jāmaksā.

Ja prasības pieteikuma summas nepārsniedz 2500 eiro, tad saskaņā ar Civilprocesa 250.19 panta otro daļu lieta tiek izskatīta vienkāršotā procedūrā un tiesā ir jāiesniedz aizpildīta veidlapa, kas pieejama šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas