E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23901
Lasīšanai: 2 minūtes
10
10

Kā jānoformē vecāka atļauja bērna izvešanai no valsts

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2021
Liana

Labdien! Kā ir jāizskatās (kā ir jānoformē) piekrišanai no bērna tēva, ka es varu aizvest bērnu uz ārzemēm? Kad šķīrām laulību, tika noteikts: ja kāds no vecākiem vēlas izvest bērnu no valsts, tad jābūt rakstiskai piekrišanai. Un vai ir noteikts kāds konkrēts periods, cik ilgi bērns var atrasties ārzemēs? Paldies!

A
atbild:
06. septembrī, 2021
Signe Laizāne
LV portāls

Pamatā, ja bērns ceļo kopā ar vienu vecāku, kurš ir Latvijas valsts piederīgais, viņam nav nepieciešama notariāli apliecināta otra vecāka piekrišana. Ja bērns tiek izvests no valsts nevis ceļošanas nolūkā, bet gan uz pastāvīgu dzīvi citā valstī, šāds lēmums jāsaskaņo ar otru vecāku.

Līdz ar to, ja šķiroties esat vienojušies, ka nepieciešama abu vecāku piekrišana, tad es ieteiktu doties (abiem vecākiem) pie notāra un labprātīgā ceļā savstarpēji noslēgt vienošanos (notariāli apstiprinātu). Šādi būs gan oficiāls, apstiprināts dokuments, gan arī abi vecāki būs vienojušies, izrunājuši ar notāra starpniecību visus jautājumus (tostarp par otra vecāka tiesībām uz saskarsmi uz bērnu, ja tas atrodas ārzemēs) utt. Tad arī būs iespēja vienoties un izrunāt jautājumus par laika periodu un citiem svarīgiem jautājumiem.

Skaidrības labad jānorāda, ka vecāki drīkst viens bez otra piekrišanas kopā ar bērniem ceļot uz ārzemēm. Tomēr ceļošana atšķirībā no dzīvesvietas maiņas ir pagaidu un īstermiņa process, turpretim dzīvesvietas maiņas gadījumā ir nodoms palikt jaunajā dzīvesvietas valstī.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas