E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23890
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Kā risināt konfliktu par mājas remontu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2021
Jānis

Labdien! Vēlos lūgt palīdzību, kā rīkoties šajā situācijā. Pirms pieciem gadiem manam tēvam viņa mamma uzdāvināja nekustamo īpašumu, māju ar zemi, kas bija viņas atsevišķs īpašums, jo tika iegūts pirms laulībām. Pēc pāris gadiem mans tēvs šo īpašumu uzdāvināja man. Nu jau trīs gadus šis īpašums ir manā īpašumā, esam veikuši dažādus labiekārtošanas darbus un gandrīz visas mājas kapitālo remontu. Šo visu laiku šajā īpašumā dzīvo arī mana tēva tēvs (vectēvs), kas ir deklarēts šajā adresē un ir bijis deklarēts arī pirms dāvinājuma manam tēvam un pēcāk man. Arī es esmu deklarēts šajā adresē no brīža, kad īpašums tika uzdāvināts manam tēvam (no 2016. gada). Ar mana tēva tēvu mūžīgi ir nesaskaņas par lietām, ko vēlamies darīt un ko ir nepieciešams darīt, lai īpašumu uzturētu labā stāvoklī. Kad uzsākām pirmos remonta darbus, mājā tika izremontētas visas telpas, izņemot divas telpas, kurās dzīvo tēva tēvs, jo, kad piedāvājām to darīt, viņš bija kategoriski pret un teica, ka viņam tas nav vajadzīgs, līdz ar to šīs telpas palika neremontētas. Pirms kāda laika sākās problēmas, secinājām, ka siena, kas robežojas ar neremontētajām istabām, ir sākusi pelēt un pie grīdas līmeņa ir mitra, sāk parādīties pelējuma sēne, kas strauji vēršas plašumā. Apskatot sienu otrā pusē, tika secināts, ka problēmas cēlonis ir šajās istabās zem grīdas, jo grīdu lāgojums atrodas uz zemes un tas no zemes uzsūc mitrumu, kas tālāk nonāk uz sienas un attīstās tālāk. Sapratām, ka šādi to nevar atstāt, un vēlamies remontēt, taču tēva tēvs ir kategoriski pret jebkādiem remonta darbiem un saka, lai gaidām, kad viņš nomirs, tad varēšot darīt, ko gribot. Mans tēvs piedāvāja uz remonta laiku izmitināt pie sevis savu tēvu, izdalot atsevišķu dzīvojamo platību ar sanitāro mezglu, virtuvi un dzīvojamo telpu, taču arī šis variants tiek noraidīts. Šobrīd jau vairāk nekā pusotru mēnesi cenšamies rast risinājumu sarunu ceļā, taču bez rezultātiem. Zvanīju uz vietējo pašvaldības policiju, kas tāpat ieteica to risināt sarunu ceļā, taču, ja nekas nemainās, varot atsūtīt patruļekipāžu, lai veic pārrunas. Pēdējais pavērsiens ir tas, ka mana tēva tēvs šobrīd meklē juridiskās konsultācijas, lai varētu izlikt mūs no mājas ārā. Šāds pelējums var ietekmēt veselību, kā arī man pašam jau ir alerģiska astma, kas var saasināties šajā situācijā. Kopš dzīvojam šajā mājā (no 2016. gada), mēs neesam tēva tēvam prasījuši nekādu finansiālu ieguldījumu remontam, komunālajiem un citiem maksājumiem, tāpat arī labiekārtošanas darbiem, arī šobrīd plānoto remontu taisītu par saviem līdzekļiem. Ko var darīt šādā situācijā, un kādas ir manas tiesības kā mājas īpašniekam lūgt atbrīvot telpas manā mājā? Īpašumam nav un nav bijuši papildu līgumi vai apgrūtinājumi, respektīvi, ar tēva tēvu nav līguma par dzīvojamās un/vai pieguļošās platības izmantošanu.

A
atbild:
10. augustā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 1. pants noteic, ka šī likuma mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību. Tātad deklarēšanās nenosaka īpašuma tiesības.

Savukārt saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

No jautājuma nav saprotams, uz kāda juridiska pamata mājā, kas jums ir atdāvināta, dzīvo tēva tēvs.

Protams, visus jautājumus vajadzētu risināt sarunu ceļā, bet, ja tas nav iespējams, ir jāvēršas tiesā.

Iesakām jums konsultēties pie zvērināta advokāta.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas