E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23883
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Vai orgānus pēc nāves var ziedot par naudu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2021
Aivars

Vai ir iespējams ziedot ķermeni, orgānus medicīnai, zinātnei par naudu?

A
atbild:
13. augustā, 2021
Edīte Brikmane
LV portāls

Nē, tas nav iespējams. Viens no iemesliem – šāda iespēja radītu orgānu tirdzniecības risku. Par audu un orgānu izņemšanu mantkārīgā nolūkā ir paredzēta kriminālatbildība.

Persona dzīves laikā var izdarīt izvēli, iesniedzot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei iesniegumu par atļauju vai aizliegumu izmantot tās ķermeni un orgānus pēc nāves, nesaņemot par to atlīdzību.

Savukārt medicīnas studijām un ārstniecības personu profesionālās pilnveides programmās atļauts izmantot tikai tādus dzīva cilvēka audus un orgānus, kuri ir pēcoperāciju materiāls un kuru izmantošanai medicīnas studijām un ārstniecības personu profesionālās pilnveides programmās persona ir piekritusi. Personas piekrišanu apliecina ieraksts personas medicīniskajos dokumentos (likuma “Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā” 4.1 pants).

Pagaidām nepastāv iespēja izvēlēties mērķi, kādam vēlaties atļaut izmantot savu ķermeni, audus un orgānus pēc nāves, tomēr no 2022. gada 1. februāra spēkā stāsies jauna likuma “Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā” redakcija. Šīs likuma redakcijas otrajā pantā ir paredzēts, ka, izdarot atzīmi vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā (E-veselība), persona varēs arī norādīt sava ķermeņa, audu un orgānu izmantošanas mērķi.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 4 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas