E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23876
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
6
6

Par vēlmi iegādāties mūža pensijas polisi vispirms jāinformē VSAA

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2021
Aija

Kā var izmantot fondētās pensijas, 2. līmeņa, kapitālu pēc pensionēšanās vecuma? Vai, iegādājoties mūža apdrošināšanas polisi, ir iespējams izvēlēties saņemt katru mēnesi noteiktu summu? Kur un kāds iesniegums par šādu izvēli jāiesniedz? Paldies jau iepriekš par atbildi.

A
atbild:
11. augustā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai izmantotu pensiju 2. līmeņa kapitālu mūža pensijas apdrošināšanas polises iegādei, tas jānorāda iesniegumā vecuma pensijas piešķiršanai vai arī jāaizpilda iesniegums pensiju 2. līmenī uzkrātā kapitāla izmantošanai, kas adresēts Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai.

Ja izvēlas noslēgt mūža pensijas apdrošināšanas līgumu, VSAA atsūtīs paziņojumu par pensiju 2. līmenī uzkrātā kapitāla kopējo apmēru; kontaktinformāciju par apdrošināšanas sabiedrībām, kuras piedāvā mūža pensijas apdrošināšanas pakalpojumus un citu informāciju.

Apdrošināšanas sabiedrības, kuras piedāvā šādas polises, noteic, kāds minimālais uzkrātais pensiju 2. līmeņa kapitāla apmērs (2000–3000 eiro) ir nepieciešams, lai varētu noslēgt mūža pensijas apdrošināšanas līgumu.

Pašreiz trīs apdrošināšanas sabiedrības: “ERGO Life Insurance SE Latvijas filiāle”; “Compensa Life Vienna Insurance Group SE Latvijas filiāle” un AAS “CBL Life” piedāvā mūža pensijas apdrošināšanas līgumu. To kontaktinformācija un līgumu noteikumi ir pieejami Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Mūža pensija tiek piešķirta uz mūžu, un tā tiks izmaksāta atbilstoši noslēgtajam mūža pensijas apdrošināšanas līgumam. Slēdzot līgumu, tajā var:

  • noteikt mūža pensijas izmaksas periodiskumu (reizi mēnesī, ceturksnī, pusgadā vai gadā);
  • noteikt dažādus mūža pensijas izmaksas posmus (ne vairāk kā trīs). Pirmais posms ir vismaz 5 gadi, un tajā nevar izmaksāt vairāk par pusi no uzkrātā kapitāla (apdrošinātās prēmijas);
  • atlikt mūža pensijas izmaksas uzsākšanu (līdz 10 gadiem);
  • norādīt labuma guvēju.
Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas