E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23858
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Veselības stāvokļa atbilstības pārbaude

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2021
Ivet

Labdien! Vai Daugavpils Centra poliklīnikā var atteikt iziet autovadītāja med. kom., ja psihiatra izziņa ir izsniegta (derīga) uz vienu gadu? Tiek norādīts, lai iet komisiju citur, bet citur visi ir atvaļinājumā. Ko darīt šādā situācijā?

A
atbild:
13. augustā, 2021

Saskaņā ar Ministru kabineta 2011. gada 6. decembra noteikumu Nr. 940 “Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par pirmstermiņa veselības pārbaudes izdevumu segšanas kārtību” 7. punktu transportlīdzekļa vadītāja un pretendenta pirmreizējo vai kārtējo veselības pārbaudi pēc viņa izvēles veic ģimenes ārsts, kura pacientu sarakstā transportlīdzekļa vadītājs vai pretendents ir reģistrēts un kura veselības aprūpē viņš ir vismaz sešus mēnešus (turpmāk – ārsts), vai ārstniecības iestādē izveidota ārstu komisija, kuru vada ģimenes ārsts vai internists un kuras sastāvā ir neirologs, oftalmologs, otorinolaringologs, ķirurgs vai traumatologs ortopēds, psihiatrs un narkologs.

Minēto noteikumu 8. punkts paredz, ka pirmreizējās vai kārtējās veselības pārbaudes laikā ārsts vai ārstu komisija izvērtē transportlīdzekļa vadītāja vai pretendenta veselības stāvokli un medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai un, ja nepieciešams, nosūta transportlīdzekļa vadītāju vai pretendentu veikt papildu izmeklējumus, pieprasa citu specialitāšu ārstu atzinumus vai nosūta uz ārstu komisiju. Ārsts ņem vērā psihiatra un narkologa atzinumu par transportlīdzekļa vadītāja vai pretendenta veselības stāvokli.

No jautājumā minētā apstākļa (psihiatra izziņa ir derīga vienu gadu) nav skaidrs, vai vadītājam ir atbilstošs veselības stāvoklis un viņš drīkst vadīt transportlīdzekli (un pārbaude ir veikta gadu pirms medicīniskās pārbaudes) vai arī vadītājam ir noteikta atkārtota pārbaude (pēc gada).

Katrā ziņā medicīnas iestāde nevar atteikt veselības stāvokļa pārbaudes veikšanu transportlīdzekļu vadītājiem, taču jums ir alternatīvas – veikt pārbaudi pie ģimenes ārsta vai ārstniecības iestādē, kurā ir izveidota ārstu komisija.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas