E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23856
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Mantas realizācija var nesegt visus izdevumus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2021
Andrejs Semko

Labdien! Lūdzu izskaidrot par parāda piedziņu: pirms 13 gadiem mani apturēja par braukšanu bez tiesībām, transportlīdzeklis tika novietots stāvlaukumā. Samaksāju sodu par braukšanu bez tiesībām un uzrakstīju iesniegumu par atteikšanos no mašīnas par stāvvietas nomaksāšanu. Pagāja 13 gadi, un es saņēmu vēstuli no tiesu izpildītāja par parāda piedziņu, ko nodrošinājuma aģentūra iesniedza piedziņai. Sazinājos ar viņiem, jautājot, kāpēc tik ilgi gaidīja. Un kāpēc mans transportlīdzeklis nav sedzis izdevumus. 2008. gadā viņi esot pārdevuši mašīnu par 65 latiem, bet piedzen 580 eiro. Vai tas ir likumīgi? Un kā ir ar parāda noilguma piedziņu?

A
atbild:
15. janvārī, 2022

Ja ar transportlīdzekļa realizāciju iegūtajiem naudas līdzekļiem nevar segt izdevumus, kas radušies par tā uzglabāšanu, realizāciju u.tml., tad starpība ir piedzenama no parādnieka (pārkāpēja).

Svarīgi norādīt – ja ir iespējams, tad parādnieks vienmēr tiek aicināts nomaksāt parādus pirms parāda piedziņa tiek nodota piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam, jo papildus parādam, parādniekam ir jāsedz arī tiesu izpildītāja izdevumi.

Attiecībā uz noilgumu Administratīvā procesa likuma 360.1. pants noteic, ka administratīvais akts nav nododams piespiedu izpildei, ja no tā labprātīgas izpildes termiņa ir pagājuši vairāk nekā pieci gadi (noilguma termiņā neskaita laiku, kad administratīvā akta adresātam nav deklarētas dzīvesvietas vai tā ir reģistrēta ārpus Latvijas, bet tādā gadījumā noilgums iestājas pēc sešiem gadiem no labprātīgās izpildes termiņa), izņemot gadījumus, kad administratīvais akts uzliek adresātam pienākumu samaksāt noteiktu naudas summu, jo tad izpildes noilgums iestājas:

  • likumā noteiktajā termiņā, ja piespiedu izpildi veic iestāde, kas administratīvo aktu izdevusi;
  • atbilstoši Civilprocesa likumā noteiktajam (vispārīgais princips – 10 gadu laikā), ja izpildu rīkojums ar pienākumu adresātam samaksāt noteiktu naudas summu piespiedu izpildei tiek nodots zvērinātam tiesu izpildītājam viena gada laikā no administratīvā akta labprātīgas izpildes termiņa beigām vai no brīža, kad administratīvā akta izpilde saskaņā ar likumu, uz kura pamata administratīvais akts izdots, piekrīt tiesu izpildītājam.

Ņemot vērā iepriekš minēto, lai atbildētu uz jautājumu, vai ir iestājies noilgums, ir nepieciešams zināt, kad tika pieņemts administratīvais akts par parāda piedziņu, vai ir bijis rakstveida brīdinājums, kad iestājās labprātīgais saistību izpildes termiņš, kad iestādei nodeva jūsu lietu piedziņai tiesu izpildītājam (vai izpildu lieta, kādā brīdī bija apturēta) u. tml. 

Tāpēc, ja iebilstat pret minētās summas piedziņu, aicinu jūs vērsties pie jurista, kas palīdzētu noskaidrot, vai jūsu gadījumā varētu pastāvēt noilgums vai citi apstākļi, kas varētu ietekmēt minētās naudas summas piedziņu.

Tāpat jums ir tiesības vērsties pie piedzinēja – Nodrošinājuma valsts aģentūras – ar rakstveida iesniegumu, lai saņemtu atbildes uz jautājumiem (saņemot rakstveida iesniegumu, iestādei ir pienākums sniegt rakstveida atbildi Iesnieguma likumā noteiktajā kārtībā viena mēneša laikā).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas