E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23831
Lasīšanai: 4 minūtes
7
7

Nepilngadīga darbinieka nodarbinātības noteikumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūlijā, 2021
Elizabete

Strādāju graudu kaltē, laboratorijas daļā par laboranti, tikai nedēļu, bet jau ir radušies daži jautājumi, uz kuriem es vēl neesmu saņēmusi atbildi no neviena, kas te strādā. Ja man ir 17 gadi, vai es drīkstu strādāt 40 h nedēļā un bez brīvdienām? Līgumā ir norādīts, ka man nedēļā ir jāstrādā 40 h, bet, protams, ka es strādāju daudz vairāk. Vai darba devējs drīkst nepiefiksēt, cik daudz katrs darbinieks nostrādā darba dienā? Es sāku darbu 10.00 un strādāju līdz 20.30 vai pat dažreiz līdz 21.00, tā katru dienu, un darba devējam būtu jāmaksā par katru nostrādāto stundu, bet kā var maksāt, ja nezina, cik daudz katrs darbinieks strādā?

A
atbild:
05. augustā, 2021
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darbinieka saistības izpildījuma veidu, apmēru, laiku un vietu darba līgumā nosaka darba devējs, ciktāl tas nav pretrunā ar normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba kārtības noteikumos ietvertajām pavēlošajām vai aizliedzošajām normām. Tādējādi darba devējam, dibinot darba tiesiskās attiecības ar personu, kas jaunāka par 18 gadiem, ir pienākums ievērot Darba likumā noteiktos nodarbināšanas ierobežojumus un aizliegumus.

Pusaudzis ir persona vecumā no 15 līdz 18 gadiem, kura nav uzskatāma par bērnu Darba likuma 37. panta pirmās daļas izpratnē.

Darba devējam, nodarbinot personu, kas ir jaunāka par 18 gadiem, ir pienākums ievērot Darba likuma 132. panta trešajā un ceturtajā daļā noteikto: pusaudžus nedrīkst nodarbināt ilgāk par septiņām stundām dienā un vairāk par 35 stundām nedēļā. Ja pusaudzis papildus darbam turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību vai profesionālo izglītību, tad mācībās un darbā pavadītais laiks saskaitāms kopā un nedrīkst pārsniegt septiņas stundas dienā un 35 stundas nedēļā. Papildus tam darba devējam ir jāievēro, ka personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem:

  • ir nosakāma piecu dienu darba nedēļa (Darba likuma 132. panta pirmā daļa);
  • ir tiesības uz pārtraukumu darbā, ja viņu darba laiks ir ilgāks par četrarpus stundām, pārtraukuma ilgums nedrīkst būt īsāks par 30 minūtēm (Darba likuma 145. panta pirmā daļa);
  • nedrīkst strādāt nakts laikā un virsstundas (Darba likuma 138. panta sestā daļa, 136. panta sestā daļa).

Atbilstoši Darba likuma 137. pantā noteiktajam darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Tādējādi viss laiks, kura ietvaros darbinieks veic darbu un atrodas darba devēja rīcībā, pildot darba devēja rīkojumus, ir uzskatāms par darba laiku, un darba devējam ir pienākums šādu darba laiku uzskaitīt un par to izmaksāt darbiniekam noteikto darba samaksu.

Ja darba devējs neievēro iepriekš minētās prasības, tad jūs atbilstoši Darba likuma 94. panta pirmajai daļai savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai varat vērsties ar sūdzību pie darba devēja. Ja darba devējs sūdzību neizskata vai arī pēc sūdzības izskatīšanas nenovērš tiesību aizskārumu, iesakām vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu par darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas