E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23828
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
10
1
10

Kā pieteikties mantojumam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūlijā, 2021
Rita

Tēvam ir dzīvoklis. Mēs nedzīvojam kopā. Esmu vienīgā mantiniece. Kur man jāvēršas pēc viņa nāves, lai iegūtu tiesības uz viņa dzīvokli? Miršanas apliecību diez vai es varēšu dabūt: visticamāk, to paņems tēva māsa un neatdos, jo mums ir sliktas attiecības. Dzīvokļa atslēgu arī nebūs. Kā rīkoties šādā situācijā, lai nezaudētu dzīvokli? Vai pietiek ar vizīti pie notāra, vai arī tomēr būs vajadzīga miršanas apliecība? Paldies!

A
atbild:
26. augustā, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 40. panta pirmo daļu miršanas faktu reģistrē, pamatojoties uz vienu no šādiem dokumentiem: 1) ārstniecības iestādes vai ārstniecības personas izdotu medicīnas apliecību par nāves cēloni; 2) tiesas spriedumu par miršanas fakta konstatēšanu vai personas izsludināšanu par mirušu; 3) reabilitācijas iestāžu paziņojumu par represētās personas nāvi.

Un saskaņā ar šā panta otro daļu pēc miršanas fakta reģistrācijas dzimtsarakstu iestādes amatpersona vai darbinieks pēc pieprasījuma izsniedz miršanas apliecību tai personai, kura paziņojusi par miršanas faktu.

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 6. panta septītajā daļā ir noteikts, ka tiesības iepazīties ar miršanas reģistra ierakstu un pieprasīt miršanas apliecību, izziņu par miršanas reģistrāciju vai miršanas reģistra ieraksta kopiju ir mirušā radiniekam vai tā pilnvarotai personai.

Tātad mirušās personas meita ir tiesīga vērsties dzimtsarakstu nodaļā ar pieprasījumu izsniegt viņai tēva miršanas apliecību.

Saskaņā ar Civillikuma 655. pantu mantojums atklājas ar mantojuma atstājēja nāvi vai ar viņa izsludināšanu par mirušu ar tiesas lēmumu (377. p.). Mantojuma atstājēja nāve jāpierāda mantojuma pieprasītājam.

Mantiniekam pēc mantojuma atstājēja nāves ir jāvēršas pie zvērināta notāra.

Latvijas Zvērinātu notāru padomes mājaslapā publicētajā materiālā “Mantojuma kārtošanas process – soli pa solim” ir norādīts: “Mantošanas iesniegumu mantinieks iesniedz zvērinātam notāram, kurš praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kur bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta, bet, ja tā nav zināma, – pēc mantojamās mantas vai tās galvenās daļas atrašanās vietas. [..] Mantiniekam, ejot pie zvērināta notāra, līdzi jāņem sava pase vai personas apliecība, mantojuma atstājēja miršanas apliecība, radniecību pierādošie dokumenti (dzimšanas apliecības, laulības apliecības), mantojamās mantas saraksts un novērtējums, ja mantots tiek arī kaut kas cits bez nekustamā īpašuma.”

Atbildi uz jautājumu, kā pieteikties mantojumam, un citu svarīgu informāciju par šo tēmu var izlasīt LV portālā publicētajā skaidrojumā “Kas var pieteikties uz mantojumu?”, kas ir pieejams šeit.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas