E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23824
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nodokļiem tālpārdošanas darījumos

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūlijā, 2021
Zane

Labdien! Ja vēlos kļūt par e-rezidentu Igaunijā, veidot uzņēmumu tur, pārdot savas digitālās preces tiešsaistē un maksāt nodokļus Igaunijā, vai man ir nepieciešams papildus maksāt kādus nodokļus arī Latvijā?

A
atbild:
02. augustā, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Jautājumā nav norādīta informācija par pārdevēju un tā statusu, pircējiem un to statusu, preču aprakstu un to piegādi. Tādējādi sniedzam vispārīgu informāciju, pieņemot, ka persona Igaunijā reģistrēs uzņēmumu, kas savā internetveikalā pārdos savas preces Eiropas Savienības (turpmāk – ES) teritorijā, transportējot tās Latvijas fiziskām personām un juridiskām personām, kas nav PVN maksātāji.

ES e-komercijas jomā ar 2021. gada 1. jūliju ieviesti vienkāršošanas noteikumi.

Darījumiem piemēro tās valsts PVN, kura uzskatāma par darījuma vietu PVN reglamentējošo normatīvo aktu izpratnē.

Ja preces tiek pārdotas preču pircējiem – fiziskām personām un juridiskām personām, kas nav PVN maksātāji, – un piegādātas uz citu ES dalībvalsti, šādi darījumi PVN piemērošanai ir uzskatāmi par preču tālpārdošanu. Preču tālpārdošanas darījumos ES teritorijā par preču piegādes vietu uzskata dalībvalsti, kurā preces atrodas brīdī, kad beidzas to nosūtīšana vai transportēšana preču saņēmējam, neatkarīgi no preču pircēja valsts piederības.

Ar 2021. gada 1. jūliju preču tālpārdošanas slieksnis kopā pa visām ES dalībvalstīm ir noteikts līdz 10 000 eiro iepriekšējā vai kārtējā kalendāra gadā. Tas nozīmē, ka, veicot preču tālpārdošanu, ir jāseko preču pārdošanas darījumu vērtībai.

Ja tālpārdošanā piegādāto preču kopējā vērtība bez PVN būs pārsniegusi minēto 10 000 eiro slieksni, tad preču pārdevējam būs jāizvēlas:

1) reģistrēties katrā ES dalībvalstī, uz kuru veic preču piegādes nereģistrētam nodokļa maksātajam vai personai, kura nav nodokļa maksātājs, un maksāt tās valsts PVN, iesniedzot tās valsts PVN deklarāciju,

vai

2) reģistrēties savienības režīma (OSS) izmantošanai kādā ES dalībvalstī, katram darījumam piemērojot attiecīgās dalībvalsts PVN likmi, un iesniegt OSS deklarāciju.

Tādējādi, ja komersants būs reģistrējies Igaunijā OSS režīmā, tad par preču tālpārdošanu Latvijas pircējiem PVN 21% apmērā jāiekļauj Igaunijas OSS deklarācijā.

Ievērojot to, ka OSS režīms nav obligāts un, ja Igaunijas komersants nebūs reģistrējies Igaunijā OSS režīmā, tad tam, pārsniedzot 10 000 eiro tālpārdošanas darījumu vērtību kopā uz visām dalībvalstīm, jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā un jāiesniedz PVN deklarācijas Latvijā par Latvijas pircējiem piegādātajām precēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas