E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23823
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Iespējas izprasīt neatņemamās daļas, ja noticis fiktīvs pirkuma darījums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūlijā, 2021
Andrejs

Labdien! Vai es varu apstrīdēt savas pusmāsas darījumus, kuros viņa par simbolisku maksu no mūsu kopīgās mātes ieguvusi dzīvokļus, ja šie darījumi notika pirms vairāk nekā 10 gadiem, bet es par tiem uzzināju tikai nesen?

A
atbild:
20. augustā, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Desmit gadus senām civiltiesiskajām attiecībām ir piemērojams Civillikuma 1895. pantā noteiktais noilguma termiņš. Tāpēc iespējas apstrīdēt darījuma spēkā esamību ir niecīgas.

Citāds, jums labvēlīgs juridisks risinājums būtu iespējams arī ar spēkā esošu līgumu, ja jūsu māte vēl ir dzīva vai arī ja vēl varat pieteikties uz atstāto mantojumu. Pamatojoties uz Civillikuma 2015. panta otro teikumu, ir iespējams tiesā prasīt atzīt darījumu par dāvinājuma, nevis pirkuma līgumu. Vienlaikus pēc pieteikšanās uz atstāto mantojumu (neatņemamās daļas tiesīgajam ir jāpiesaka sava tiesība uz neatņemamo daļu līdz uzaicinājumā noliktam termiņam) ir iespējams, pamatojoties uz 1922. panta noteikumiem, prasīt tiesā no apdāvinātā, lai izdod neatņemamās daļas tiesīgā daļas no mantojuma.

Arī šāda juridiskā risinājuma piemērošanā noteikti būtu jāņem vērā, ka darījums noticis pirms vairāk nekā 10 gadiem. Civillikumā nav noteikts nekāds laika ierobežojums neatņemamās daļas tiesīgā daļas izprasīšanai. Šķietami var secināt, ka izprasīt neatņemamās daļas var arī no ļoti seniem dāvinājumiem, ja rodas faktiskie apstākļi, kuri rada pamatu piemērot Civillikuma 1922. panta noteikumus. Tomēr 2019. gada tiesību zinātnes atziņās secināts, ka dāvinājumus, kuri izdarīti vairāk nekā desmit gadus pirms mantojuma atklāšanās, nevajadzētu varēt apstrīdēt, jo arī šādām tiesiskajām attiecībām būtu jāpiemēro Civillikuma 1895. pantā noteiktais 10 gadu termiņš. Nav ziņu par šādu teoriju apstiprinošu piemēru tiesu praksē, tāpēc absolūti precīzu atbildi šajā jautājumā nevar pateikt. Vairāk par iepriekš minētā noilguma piemērošanu skatīt šajā avotā: Kārkliņš K., Zīle K. Neatņemamās daļas tiesīgā prasījuma par neatņemamās daļas izdošanu noilgums dāvinājuma gadījumā. Latvijas Universitātes 77. starptautiskās zinātniskās konferences rakstu krājums. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2019, 168.–180. lpp. Pieejams: https://www.apgads.lu.lv/fileadmin/user_upload/lu_portal/apgads/PDF/Juridiskas-konferences/Jur.konf-77_18_Zile_Karklins.pdf.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas